You are here

Investicioni potencijali Podgorice predstavljeni Kinezima

04/12/2019

Privredna komora Crne Gore, u saradnji sa Glavnim gradom i ambasadom Kine u našoj zemlji, organizovala je 4. decembra 2019. godine bilateralne razgovore crnogorskih i kineskih privrednika iz Ningboa, u okviru prezentacije investicionih potencijala Podgorice kineskim kompanijama.

Na sastanku održanom ovim povodom govorili su Ivan Saveljić, potpredsjednik Privredne komore Crne Gore, Ljiljana Šćepanović, rukovoditeljka Službe za međunarodnu saradnju Glavnog grada Podgorica, Bao Shunqing, Kineska ambasada, Dong Lijun, predsjednica uprave Ningbo Haiyi Holdings Group, predsjednica Udruženja za promociju saradnje između Kine i zemalja CIE, Yu Haidong, Uprava za trgovinu grada Ningboa.

Investicione potencijale Podgorice prezentovao je Marjan Junčaj, menadžer Glavnog grada.

Potpredsjednik Ivan Saveljić je zahvalio je gostima iz Kine na kontinuiranom iskazivanju interesovanja za jačanje veza između privreda dvije zemlje. Podsjetio je da je Privredna komora u cilju podsticanja privredne saradnje Crne Gore i Kine i promovisanja globalne trgovine i investicija, 2017. godine postala članica međunarodne komorske asocijacije "Put svile".

- Mogućnost za dalju saradnju dvije zemlje vidimo u razvijanju potencijala Luke Bar i modernizaciji željezničke pruge od Bara preko Beograda do Budimpešte, u cilju bolje regionalne povezanosti i bržeg ekonomskog rasta- rekao je Saveljić.

On je kazao da su interesi kineskih investitora za ulaganje u Crnu Goru usmjereni ka različitim privrednim granama, a najaktuelnije je učešće kineskih kompanija u izgradnji naše infrastrukture.

- Naglašen je interes kompanija iz ove zemlje za ulaganje u energetiku. Prostor za saradnju prepoznaje se i u turizmu, gdje posjetioce sa dalekih tržišta, kao što je kinesko, možemo privući udruženi, kroz regionalnu saradnju - kazao je potpredsjednik Komore.

U Privrednoj komori ćete uvijek imati pouzdanog saradnika i partnera na svim aktivnostima koje su usmjerene na unapređenje ekonomskih veza dvije prijateljske zemlje, zaključio je Saveljić.

Po rječima Ljiljane Šćepanović, prezentacija investicionih potencijala Podgorice namijenjena je stranim kompanijama koje već posluju u našoj zemlji, ili onima koje namjeravaju da prošire svoj biznis u Podgorici.

- Gradska uprava pridaje veliku važnost staranju adekvatnih uslova za privlačenje stranih investicija i stoga smo organizovali ovaj događaj. Cilj nam je bolje i bliže prezentovanje potencijala Glavnog grada, razvoja biznis sektora i predstavljanja podsticajnih mjera investicionog programa u različitim oblastima od energetike,tehnologije, industrije, saobraćaja, nekretnina, pa sve do kulture - rekla je Šćepanović.

Dodala je da očekuje se da će ovo biti jednistvena prilika za predstavnike svih kompanija da pronađu poslovne partnere, uspostave biznis kontakte, a moguće i pokrenu konkretne poslove.

Ekonomski i trgovinski savjetnik Ambasade Narodne Republike Kine u Crnoj Gori Bao Shunqing je potencirao činjenicu da tradicionalno prijateljstvo Crne Gore i Kine, preko inicijative "Pojas i put" i saradnje privrednika Kine i 17 zemalja centralne i istočne Evrope, dobija nove i savremene sadržaje.

- Dobri odnosi dvije zemlje se brzo razvijaju. U prilog tome govore činjenice da se finalizuju poslovi na prioritetnoj dionici autoputa Bar Boljare, koje izvodi kineski CRBC, počela je rad vjetroelektrana Možura koju je investirala kompanija iz te zemlje, a sve više crnogorska vina ulaze na naše tržište. Ova pragmatična saradnja je donijela korist narodima dvije zemlje - rekao je Shunqing.

Zaključio da je ekonomska i trgovinska saradnja Crne Gore i Kine u usponu.

Dong Lijun, je kazala da je Udruženje za promociju saradnje između Kine i zemalja CIE spremno da ojača poslovne veze sa ovim zemljama.

- Od 2006. godine Kina i Crna Gora su u privredenoj, trgovinskoj, kulturnoj oblasti postigli izuzetne rezutate. Crna Gora sa prepoznatljivim i važnim turističkim sadražajima trebala bi sve više da privlači kineske turiste. Uvjerena sam da će ove zemlje, iako geografski veoma udaljene, sigurno izgraditi još bolju saradnju.- rekla je ona.

Yu Haidong je kazao da je Crna Gora sve prepoznatljivija u Nigbgou, što je važno radi snaženja međusobnih veza. Predstavljajući Nigbgo je kazao da je njihova spoljnotrgovinska razmjena prošle godine iznosila 130 milijardi dolara. BDP po stanovniku je preko 20.000 dolara. Nigbgo je četvrti grad je u Kini po stranim inesticijama koje su preko 10 milijardi dolara. Imaju uspostavljene ekonomske odnose sa više od 220 zemalja.

Gosti iz Kine su pozvali crnogorske kolege da učestvuju na već prepoznatljivom sajmu u Ningbou.

Predstaljajući investicione potencijale Glavnog grada Marjan Junčaj, je ukazao na važne sektore u kojima je poželjno investirati kako bi se razvijali profitabilni biznisi. On je pomenuo biznis zone, privatno-javna partnerstva, Smart City, turizam, ugostiteljstvo, energiju, industriju, poljoprivredu, saobraćaj, zdravstvo, oblast nekretnina, sport i druge. Pojasnio je izuzetno značajne podsticaje koje investitori imaju u biznis zonama, a kad je riječ o privatno javnim partnerstvima on očekuje interesovanje za proizvodnju bio gasa odnosno tretman i preradu otpada. Veliki potencijali za valorizaciju postoje u adekvatnom tretmanu Skadarskog jezera i Duklje.

U bilateralnim razgovorima učestvovali su predstavnici 40 kompanija iz dvije zemlje. Ova preduzeća posluju u oblastima turizma, poljoprivrede, prehrambene industije, drvoprerade, saobraćaja, trgovine i drugih, a u pomenutim privrednim granama postoje mogućnosti za uspostavljanje međusobne saradnje.

Sportswear free shipping | Air Jordan XXX1 31 Colors, Release Dates, Photos , Gov