You are here

Prva posjeta nerezidentnog ambasadora Brazila Privrednoj komori

12/12/2019

Potpredsjednik Privredne komore Crne Gore Ivan Saveljić sastao se u četvrtak, 12.decembra 2019. godine sa nerezidentnim ambasadorom Brazila u Crnoj Gori Eduardom Boteljom Barbozom. Tokom razgovora razmijenjenje su informacije o stanju ekonomija dvije zemlje, međusobnoj trgovinskoj razmjeni, kao i mogućnostima proširenja plasmana roba u narednom periodu.

Robna razmjena između Crne Gore i Brazila je skromnog obima, suženog plasmana i sa značajnim deficitom na crnogorskoj strani.

Zajednički je konstatovano da bi trgovinska saradnja trebalo da bude na višem nivou, a jedan od preduslova za to je i direktno povezivanje proizvođača i uvoznika roba. Brazil danas predstavlja jednu od najsnažnijih ekonomija na južnoameričkom kontinentu, koja je počela da bilježi značajan rast 2003. godine zbog povećane međunarodne tražnje za sirovinama, naročito naftom i ugljem. Brazil je u svjetskim razmjerama poznat po izvozu prvoklasnog mesa, soje, kafe, pa oblast za dalju saradnju Crne Gore i Regiona sa ovom državom može biti trgovina upravo ovim proizvodima.

Budući da je crnogorska avio kompanija Montenegroairlines koristi avione Embraer brazilske proizvodnje, gost je upoznat sa aktivnostima Vlade Crne Gore u vezi sa rješavanjem pitanja daljeg razvoja ove avio kompanije.

Ovo je bila prilika da se razmijene i informacije o razvoju ekonomija na bazi očuvanja životne sredine. Navedeni su izazovi Brazila u vezi sa očuvanjem šumskog kompleksa Amazona i održivog razvoja, te napori Crne Gore na planu očuvanja prirode posebno u svijetlu otvaranja poglavlja 27 u pregovorima o pristupanju EU.

Saveljić je informisao gosta o radu, aktivnostima i ulozi Privredne komore u uspostavljanju ambijenta koji pogoduje razvoju biznisa i unapređenju konkurentnosti privrede.

Ambasador Barbozo informisao je o završetku pregovora o slobodnoj trgovini MERCOSUR-a i Evropske unije, čije rezultate treba da ratifikuju sve zemlje članihe obje strane.

Susret je završen ocjenom da postoji interes za boljom saradnjom između Privredne komore i Ambasade Brazila u Beogradu, koja bi rezultirala podsticanjem privrednika za uspostavljanjem i proširivanjem međusobne saradnje.

U radu sastanka učestvovali su Edson Santiago, prvi sekretar Ambasade i Jelena Adžić,samostalna savjetnica u Sektoru za međunarodnu saradnju.

Nike air jordan Sneakers | Air Jordan Release Dates 2021 , Fitforhealth