You are here

Ambasador Šri Lanke i predstavnici CMEC u Komori

29/03/2019

Potpredsjednik Privredne komore Ivan Saveljić razgovarao je 29. marta 2019. sa ambasadorom Šri Lanke sa sjedištem u Berilinu Karunasenom Hetiraičijem, budućim počasnim konzulom ove zemlje u Crnoj Gori Nenadom Rakočevićem, te sa predstavnicima Kineske mašinsko – inižinjerske koropracije CMEC.

Cilj sastanka bio je upoznavanje CMEC sa projektima iz oblasti energetike, infrastrukture i komunalne privrede u Crnoj Gori. Riječ je o državnoj kineskoj kompaniji, osnovanoj 1978. godine, koja ima bogato iskustvo u realizaciji projekata ove vrste u Južnoj Americi, Africi, Aziji i Istočnoj Evropi, te su zainteresovani da djeluju i na Zapadnom Balkanu.

Saveljić je potencirao je atraktivnost crnogorske investicione destinacije, povoljne uslove i brojne olakšice za strane investitore.

On je sagovornike informisao o crnogorskim privrednim potencijalima i istakao da su naša država, a posebno Komora, otvorene za saradnju sa investitorima sa Dalekog Istoka.

- Potpisnici smo Memoranduma o saradnji privrednih komora mehanizma 16 + 1, te član Međunarodne komorske asocijacije “Put svile” (SRCIC) čime iskazujemo svoju spremnost za saradnju sa Dalekim Istokom – rekao je Saveljić.

On je goste detaljno upoznao sa projektima iz oblasti energetike. U fokusu su bili hidropotencijali Crne Gore, mogućnosti za izgradnju vjetro i solarnih elektrana, projekat energetskog povezivanja Italije i Crne Gore podmorskim kablom, kao i revitalizacija Termoelektrane u Pljevljima. Govoreno je o izgradnji autoputa Bar – Boljare i neophodnosti rekonstrukcije pruge Bar – Beograd u cilju adekvatnijeg povezivanja naše najveće luke sa Jugoistočnom Evropom radi potpunijeg korišćenja njenih potencijala.    

Hetirači i predstavnici CMEC-a bili su posebno zainteresovani za industrijske i poslovne zone u Crnoj Gori kao i za mogućnosti koje one nude, o čemu im je potrebne informacije pružio potpredsjednik Saveljić.

Sport media | New Balance 327 WOMENS White Birch - Afterpay Available