You are here

Ambasadorka JAR: Crna Gora ima potencijal za velike biznise

28/04/2021

Potpredsjednik Privredne komore Crne Gore Pavle D. Radovanović razgovarao je 28. aprila 2021. godine sa nerezidentnom ambasadorkom Južnoafričke Republike Beril Rouz Sisuli o mogućnostima razvijanja ekonomske saradnje.

Ambasadorka Sisuli je kazala da je neophodno intenzivirati bilateralnu saradnju i izrazila zadovoljstvo što je imala priliku da posjeti i upozna Crnu Goru.

- Vi ste mala zemlja, ali baš takve zemlje su potrebne da bi se razvijali veliki biznisi. Mi Crnu Goru vidimo kao dio regiona Zapadnog Balkana koji je nama izuzetno važan - istakla je ona.

Sisuli je ocijenila da Crna Gora ima mnogo potencijala za razvijanje poslovnih mogućnosti, budući da je tržište otvoreno za saradnju u svim sektorima, te da se kroz zajednički rad može mnogo toga ostvariti. Dodala je da su privredne komore prava adresa kako bi se sve mogućnosti za saradnju identifikovale.

Prema njenim riječima treba više raditi i na promovisanju Crne Gore kao turističke destinacije, u Južnoj Africi, I na definisanju sektora sa najvećim potencijalom saradnje

Potpredsjednik Radovanović upoznao je ambasadorku sa radom Privredne komore, i predstavio ekonomske parametre i potencijale crnogorske privrede.

On je kazao da je Crna Gora poslednjih nekoliko godina imala rast među najvećim u Evropi, ali i najveći pad u 2020. godini koji je prouzrokovan kovid pandemijom, zbog orijentisanosti ekonomije na turizam.

Govorio je i o uslovima koje strani investitori imaju u Crnoj Gori, ocjenjujući ih povoljnijim od ostalih evropskih zemalja.

Radovanović je kazao da Komora preduzima veliki broj aktivnosti u cilju unapređenja biznis ambijenta, promovisanja crnogorske privrede i ekonomije, ali i na edukaciji privrednika.

On je istakao da dvije zemlje moraju bolje valorizovati i unaprijediti ekonomsku saradnju.

Na sastanku su razmijenjena i iskustva u brobi protiv COVID-19 i istaknut značaj imunizacije.

Zaključeno je da treba raditi na razvoju ekonomske saradnje, posebno u oblastima energetike i turizma.

U radu sastanka učestvovali su i sekretarka u Ambasadi Kgopotso Rose John i samostalna savjetnica u Sektoru za međunarodnu saradnju Privredne komore Jelena Adžić.