You are here

Golubović pozvao rumunske privrednike da intenziviraju saradnju sa Crnom Gorom

20/04/2021

Privredne komore Crne Gore i Rumunije u narednom periodu mogu značajno doprinijeti razvoju ekonomske saradnje dvije države, ocijenjeno je na današnjem sastanku predsjednika ovih asocijacija Vlastimira Golubovića i Mihaia Darabana.

Tokom online razgovora koji su uslijedili nakon nedavne posjete Ambasadora Rumunije Viorela Ardeleanua Privrednoj komori, dogovoreno je usaglašavanje sporazuma o saradnji dvije komore, koji će biti potpisan kada epidemiološke okolnosti to dozvole.

Predsjednik Golubović je apostrofirao veoma dobre međudržavne odnose sa Rumunijom i izrazio zahvalnost na njenoj podršci evropskim integracijama Crne Gore. Predstavio je makroekonomske pokazatelje Crne Gore, koji su do krize izazvane pandemijom COVID-19 bili među najreferentnijim u Evropi.

- Očekujemo da se do kraja maja vakciniše 50% našeg stanovništa, što će biti pretpostavka da budemo sigurna turistička destinacija. Pozivam turiste iz Rumunije da dio svog odmora provedu u Crnoj Gori – rekao je Golubović.

Postoji prostor i za unapređenje robne razmjene, koja je u prethodnoj godini iznosila između 30 i 43 miliona eura, uz neznatan izvoz iz Crne Gore, od svega 1,2 miliona eura.

Potrebno je raditi i na povezivanju IT kompanija, imajući u vidu da je Rumunija lider u ovoj oblasti, kako bi se razmotrile mogućnosti zajedničke proizvodnje softvera i informatičkih servisa u Crnoj Gori, ocijenjeno je na sastanku. Istaknuto je i da iskustva Rumunije u oblasti digitalne transformacije mogu biti veoma korisna za našu zemlju, kojoj taj proces predstoji.

Golubović je istakao da je Crna Gora puštanjem u rad energetskog kabla prema Italiji postala značajno energetsko čvorište u regionu, i pozvao rumunske energetske kompanije da svoje eventualne potrebe usmjere na ovaj koridor.

- Postoji mnogo prostora da naše komore efikasnim djelovanjem doprinesu još snažnijoj privrednoj saradnji – smatra predsjednik Privredne komore Rumunije Mihai Daraban, dodajući da će ova država biti iskren prijatelj na evropskom putu Crne Gore.

Daraban je prepoznao potrebu organizovanja poslovnog foruma u okviru međusobnih posjeta državnih i ekonomskih delegacija Rumunije i Crne Gore.

- Jako je važno da se u skorijem roku organizuje zvanična posjeta delegacije Crne Gore, zajedno sa predstavnicima privrede. Pored toga, već od danas treba raditi na uspostavljanju direktne avio linije iz Rumunije prema Podgorici i Tivtu -  ocijenjeno je na sastanku.

U radu sastanka učestvovali su i potpredsjednici Privredne komore Crne Gore dr Nina Drakić i Pavle D. Radovanović, savjetnik predsjednika Dragoljub Bulatović i direktor sektora za međunarodnu saradnju Željko Baltić, a sa rumnunske strane Eduard Costin iz Sektora za međunarodnu saradnju i Diana Popescu, savjetnica u kancelariji za bilateralne odnose.