You are here

Privreda ZB kreće u akciju za privlačenje investicija

14/05/2021

Privreda Zapadnog Balkana, predvođena Komorskim investicionim forumom Zapadnog Balkana (KIF ZB6), kreće u do sada najveću akciju za privlačenje investicija kako bi što bolje iskoristila veliku šansu za razvoj šest ekonomija regiona u post-kovid periodu, dogovoreno je na sastanku Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma u Beogradu, na kom su ispred Privredne komore Crne Gre prisustvovali predsjednik PKCG Vlastimr Golubović, savjetnik predsjednika PKCG Dragoljub Bulatović i Koordinator za saradnju sa međunarodnim komorskim asocijacijama Balša Ćulafić.

Privrede Zapadnog Balkana zajedno će predstaviti potencijale regiona na svjetskim manifestacijama kao što su DubaiExpo2020, China International Import Expo-CIIE i Samit o Zapadnom Balkanu u Berlinu.

Predsjednik UO KIF.a ZB6  Marko Čadež je nakon sjednice UO KIF-a ZB6, rekao da se planira zajednički nastup u okviru sajma uvoza i izvoza u Šangaju, kao i da će privrednicima regiona biti na raspolaganju prostor za susrete sa investitorima iz cijelog svjeta u slobodnoj zoni DubaiSouth u Ujedinjenim Arapskim Emiratima tokom trajanja Svjetske izložbe „DubaiEkspo“, od oktobra ove do marta sledeće godine.

U okviru Komorskog investicionog foruma, biće formirano odeljenje za privlačenje investicija i promociju izvoza privreda regiona (Investment and export promotion unit).

- Crna Gora je spremna da aktivno doprinese zajedničkoj investicionoj ponudi regiona, ali i da nastavi sa svojom agendom otvorene investicione zemlje - kazao je predsjednik  Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović.                                     

Razgovorima komorskih rukovodstava je prisutvovao Fatmir Bitići, zamjenik predsjednika Vlade Sjeverne Makedonije zadužen za ekonomska pitanja, koji je ovom prilikom istakao da Zapadni Balkan treba da radi zajednički kako bi ekonomije bile konkurentne na globalnom tržištu.