You are here

Razgovor predstavnika energetskih sektora Crne Gore i Bugarske

09/07/2020

Yordan Stankov, direktor bugarske kompanije DMT koja se bavi energetskim i fasiliti menadžmentom, razgovarao je 9. jula 2020. godine u Privrednoj komori Crne Gore sa predstavnicima energetskog sektora naše zemlje o mogućnostima uspostavljanja saradnje.

- Zastupamo nekoliko bugarskih kompanija, a među njima i predstavništvo jednog od najvećih svjetskih gasnih polja - Levijatan u Izraelu. Sa tog polja može se snabdijevati čitav svijet komprimovanim prirodnim gasom (CNG). Ukoliko postoji interesovanje u Crnoj Gori, možemo organizovati snabdijevanje pod konkurentnim uslovima o kojima se može dodatno razgovarati. Nadamo se uspostavljanju saradnje sa lokalnim partnerima– istakao je Stankov, dodajući da je riječ o gasu koji prolazi kroz bugarski gasovod i ima sertifikat o porijeklu.

Komercijalni direktor kompanije INA Crna Gora Draško Striković kazao je da u ponudi trenutno nemaju ovu vrstu gasa, ali da postoji interesovanje na tržištu.

- Ovo je ograničeno tržište za CNG, ali je INA zainteresovana da u budućnosti bude uključena u ovaj posao. Zato želimo da uspostavimo komunikaciju sa kompanijama-potencijalnim partnerima – naveo je Striković.

Generalni direktor Uniprom KAP-a Nebojša Dožić kazao je da je ovoj kompaniji potrebno 100 MW energije, te da u ovom trenutku troši 220.000 kubika gasa mjesečno za te potrebe. Uvoznici su tečnog (LNG) i komprimovanog prirodnog gasa (CNG). Prema njegovim riječima, cijena LNG-a je znatno povoljnija nego u 2019. godini, ali su problem visoki transportni troškovi.

- Crna Gora je za vas malo tržište, ali bi bilo isplativo da ovdje izgradite elektranu na gas. Uniprom KAP ima neophodnu infrastrukturu koju bi ustupio za taj posao. Iz elektrane bismo tražili 100 MW struje pod povoljnim uslovima, dok ostatak proizvedene energije, oko 600 MW biste mogli izvesti – rekao je Dožić, apostrofirajući benefite za poslovanje i saobraćajnu povezanost industrijske zone KAP-a.

Dožićev predlog je naišao na interesovanje gosta iz Bugarske.

U razgovorima su učestvovali predstavnici Privredne komore – sekretar Odbora udruženja energetike i rudarstva Ranko Vukmirović, samostalna savjetnica u Sektoru za međunarodnu saradnju Tamara Milunović Ivanović, kao i druga sekretarka Ambasade Bugarske Elitsa Peeva.