You are here

Sastanak sa generalnim sekretarom CEI

04/03/2019

Potpredsjednik Privredne komore Crne Gore Ivan Saveljić razgovarao je 4. marta 2019. godine sa generalnim sekretarom Centralno evropske inicijative (CEI) Robertom Antonioneom o mogućnostima unapređenja saradnje ove dvije organizacije.

CEI je najstarija i najveća regionalna inicijativa na prostoru Centralne i Jugoistočne Evrope. Uspostavljena je 1989. godine u Budimpešti, kao prvo tijelo regionalne saradnje nakon okončanja Hladnog rata. Ima 17 država članica. CEI djeluje na političkom i projektnom nivou, u skladu sa motom: „Regionalna saradnja za evropsku integraciju i održivi razvoj“. Kroz međuvladinu, parlamentarnu i poslovnu saradnju pruža podršku evropskim integracijama članicama koje nisu dio EU, putem promocije evropskih vrijednosti i standarda. Finansira implementaciju projekata i blisko sarađuje sa javnim institucijama, privatnim i nevladinim organizacijama, kao i međunarodnim i regionalnim organizacijama.

Generalni sekretar CEI Antonione je izrazio interes CEI za snaženje saradnje sa državama regiona. On je nedavno stupio na dužnost i u Crnoj Gori se upoznaje sa potrebama i izazovima, između ostalog, i poslovne zajednice. Istakao da je ekonomija jedan od stubova evropskih integracija, te izrazio otvorenost za sve sugestije koje bi doprinijele unapređenju aktivnosti CEI na ovom polju.

Predstavljeni su fondovi kojima ova inicijativa pomaže članice: Fond za saradnju CEI koji se odnosi na male projekte ograničenog trajanja u formi seminara, radionica, kurseva, kratkih obuka; Fond za tehničku saradnju pri EBRD u cilju podrške projektima u oblasti poljoprivrede, biznisa i finansija, energetike, institucionalnog razvoja, opštinske infrastrukture i usluga, malih i srednjih preduzeća i transporta; Fond za razmjenu znanja (KEP) u cilju podrške projektima za razmjenu znanja i najbolje prakse sa zemljama EU, kao i projekti sa fokusom na transnacionalnu i regionalnu saradnju za evropske integracije. U fokusu CEI biće i promovisanje naučne saradnje u regionu, te pružanje podrške naučnim i tehnološkim inovacijama. Antonione je naglasio da CEI organizuje najveći evropski sastanak u oblasti istraživanja i inovacija u Trstu 2020. godine te je izrazio očekivanje da će predstavnici Crne Gore imati zapaženo učešće.

Potpredsjednik Saveljić je gosta upoznao sa organizacijom i radom Komore čija je pozicija dodatno osnažena novim zakonom koji uređuje njen rad i definiše institucionalno partnerstvo sa donosiocima odluka na državnom i lokalnom nivou.

On je istakao članstvo ove asocijacije u regionalnim i međunarodnim komorskim strukturama kao što su Eurochambres, Forum privrednih komora Jadransko-jonske regije, Asocijacija balkanskih komora i Komorski investicioni forum. Govoreći o KIF-u, Saveljić je potencirao projekat vrijedan 50 miliona eura koji će Njemačka realizovati preko ovog foruma u cilju razvoja stručnog obrazovanja u regionu. Pozvao je Antonionea da CEI uspostavi čvršće realicije sa pomenutim komorskim strukturama koje doprinose vrlo kvalitetnoj saradnji privrednika u Regionu. Prilika za to može biti učešće generalnog sekretara CEI na velikom forumu komora Jadransko-jonske koji je planiran u Budvi početkom maja.

Potpredsjednik Komore smatra da fokus ekonomskih aktivnosti CEI treba da bude na malim i srednjim preduzećima, kojima je potrebna podrška, naročito u apliciranju za sredstva iz evropskih fondova kroz projekte. Tehnička podrška i finansiranje su naročito bitni za razvoj crnogorske poljoprivrede, ocijenio je Saveljić.

Govoreći o naučnoj saradnji, posebno je istakao ulogu Komore u razvoju i implementaciji Strategije pametne specijalizacije.

U radu sastanka učestvovali su predstavnici CEI Elisabetta Dovier, Nina Kodelja i Lidija Arsova, zatim Ambasade Italije Damiano Rampini, te dr Nina Drakić, Tamara Milunović Ivanović i Jelena Adžić iz Privredne komore.