You are here

Sve interesantniji kineskim turistima

29/03/2019

Delegacija jednog od najznačajnijih kineskih turoperatora, grupacije U-tour, posjetila je 29. marta 2019. Privrednu komoru Crne Gore. Na sastanku sa potpredsjednicom Ljiljanom Filipović i njenim saradnicima razgovorano je o crnogorskom ambijentu i povoljnostima za investicije, sa naglaskom na sektor turizma.

Kinesku delegaciju činile su potpredsjednica U-toura Wei Zhang, direktorica Evropskog centra Lan Wang, zamjenica direktora Odjeljenja za strateške investicije Lin Li i specijalistkinja za investicije Yuchen Li. U radu sastanka učestvovali su i izvršna direktorica Fly Montenegro Travel Ana Marojević i njen saradnik Andrea Brečević, te direktorica Sektora za analize i istraživanja dr Nina Drakić i sekretarke odbora turizma i ugostiteljstva, te trgovine Sanja Marković i Milica Tomašević.

Potpredsjednica Filipović je kazala da Crnu Goru karakteriše ekonomski rast veći nego u drugim zemljama regiona i šire, kao i poslovni ambijent stimulativan za investitore.

- Sa Crnom Gorom možete pouzdano poslovati – kazala je Filipović.

Potpredsjednica U-toura Wei Zhang je kazala da preko ove grupacije godišnje putuje oko dva miliona kineskih turista, što ih svrstava među najveće privatne turoperatore u toj zemlji. Zainteresovani su da investiraju u Crnu Goru i zanimaju ih mogućnosti podrške i podsticaja naših institucija.

- Mada je jugoistočna Azija, posebno Tajland, top destinacija za kineske turiste, imamo sve veći rast broja posjeta SAD, Evropi i posebno Balkanu. U proteklih nekoliko godina imamo trend udvostručavanja broja turista iz Kine u Crnoj Gori – kazala je Zhang.

Kinesko tržište je veoma značajno za Crnu Goru, ali i region, rečeno je na sastanku. Našu zemlju je tokom 2018. godine posjetilo 40.536 turista iz Kine, 72,6% više nego 2017, koji su ostvarili 53.676 noćenja. Potpredsjednica Filipović je pozvala kineske goste da duže borave u našoj državi koja obiluje ljepotama prirode i turističkim sadržajem. Pošto su predstavnice U-toura već obišle Žabljak, potpredsjednica je upitala ima li nagovještaja o eventualnim ulaganjima u to područje.

Potpredsjednica Zhang je kazala da ovu grupaciju interesuje investiranje u hotelske kapacitete, da im je ovo bila prva posjeta, te da još istražuju mogućnosti. Najavila je nastavak saradnje sa kompanijom Fly Montenegro koja doprinosi približavanju Crne Gore kineskim turistima.

Gostima su predstavnice Komore dr Nina Drakić i Sanja Marković prezentovale zakonodavni, fiskalni i finansijski okvir za investiranje i poslovanje, kao i zajednički turistički proizvod zasnovan na aktivnom odmoru, kulturnim znamenitostima i nacionalnim parkovima, koji razvijaju zemlje regiona preko privrednih komora.

Nike air jordan Sneakers | NIKE