You are here

Seminar „Liderske vještine - lider se stvara“

11/02/2020

Privredna komora Crne Gore je, u saradnji sa Sekretarijatom za preduzetništvo Glavnog grada Podgorice, organizovala seminar na temu: „Liderske vještine - lider se stvara“, 11. februara 2020. godine.

Tokom seminara učesnici su bili u prilici da sagledaju proces razvoja lidera u različitim okolnostima, šta su njegove navike i koje vještine je poželjno da razvija kako bi unaprijedio sebe.

Pozdravne riječi imali su Marga Koković iz Sektora za obrazovanje i kvalitet Privredne komore Crne Gore i Kemal Grbović, sekretar Sekretarijata za preduzetništvo Glavnog grada.

- Kvalitetno liderstvo je znak svake uspješne organizacije. Kvalitet liderstva će umnogome odrediti uspjeh organizacije na dugoročnom planu. Zato je vrlo bitno da osoba kojoj je povjerena uloga vođenja ljudi zaista u potpunosti razumije šta ova uloga znači i šta se od nje zahtijeva u praksi – rekla je Marga Koković.

Sekretar za preduzetništvo Glavnog grada osvrnuo se na naziv seminara.

- Lider se ne stvara preko noći, već upornim radom, treninzima, razvojem vještina i pripremanjem da odgovori raznim situacijama i okolnostima – kazao je Grbović.

Predavačica je bila Ivana Malović, magistrica međunarodne ekonomije, biznis trenerica i savjetnica iz oblasti poslovanja sa 17 godina iskustva. Znanje i iskustvo sticala je u poznatim multinacionalnim kompanijama. Krunu njenog razvojnog puta predstavlja osnivanje kompanije IDFaktor koju je oformila sa željom da motiviše, pokrene i podrži zaposlene, timove i kompanije.

Malović je citirajući Džima Rona: „Izazov liderstva je biti jak, ali ne nepristojan; biti pažljiv, ali ne lijen; biti skroman, ali ne bojažljiv; biti ponosan, ali ne arogantan; imati humor ali bez ludosti”, ukazala na glavne liderske osobine. Takođe se pozvala izreku Rosalynn Carter: „Lider vodi ljude tamo gdje oni žele. Veliki lider vodi ljude ne tamo gdje oni nužno žele da idu, već tamo gdje bi trebalo da budu”.

Ona je kazala da lider stvara i izgrađuje navike i vještine je kako bi unaprijedio sebe.

- Crnogorska privreda ni na jedan način nije imuna na generalne izazove liderstva koji postoje svugdje u svijetu. Neki privrednici uveliko prate svjetske trendove, dok ima onih kojima treba vremena da usvoje nove i predložene strategije - navela je Malović.

Prema njenim riječima, svim sektorima je potrebno ulaganje u zaposlene koji su na rukovodećim funkcijama.

- Različiti sektori žele da primjenjuju tehnike i razvijaju vještine koje stvaraju organizacionu klimu i kulturu te unapređuju poslovni ambijent. Ključna podrška razvoju i usvajanju znanja, vještina, tehnika zavisi od menadžera, direktora, lidera koji donose odluke- zaključila je Malović.

Pored kratkog teorijskog dijela, prestavljeni su i praktični primjeri i alati, kao i niz jednostavnih interaktivnih vježbi, kako bi učesnici, nakon programa, razumjeli da je moguće naučiti da se prilagođavamo okolnostima i da se razvijamo kroz proces odnosno stvaramo lidera u nama.

bridgemedia | Air Jordan 1 Retro High OG "UNC Patent Leather" Obsidian/Blue Chill-White UK