You are here

Crnogorska operativa spremna za autoput

24/10/2014

Kapitalni infrastrukturni projekat – izgradnja prioritetne dionice Smokovac -Uvač – Mateševo autoputa Bar - Boljare šansa je za angažovanje cjelokupne crnogorske građevinske operative koja je spremna za ovaj posao. Ovo je ocijenjeno 24. oktobra 2014, na skupu u organizaciji Privredne komore tokom kojeg je privrednicima prezentovano idejno rješenje ove dionice i razmatrane su mogućnosti angažovanja domaćih podizvođača na njenoj realizaciji.

Skupom je moderirao savjetnik Privredne komore Stanko Zloković,au radu su učešće uzeli članovi odbora udruženja građevinarstva i komunalne privrede, energetike, metalurgije i metaloprerađivačke industrije, kao i odbora za energetsku efikasnost i zaštitu životne sredine. Cilj prezentacije u Komori bio je da približi privrednicima budući posao izgradnje autoputa i upozna ih sa mogućnostima njihovog učešća. Jer, ugovorom o izgradnji, koji uskoro treba da potpišu Vlada i kineska kompanija China Bridge and Road Corporation (CRBC), predviđa se da crnogorska preduzeća učestvuju sa 30% u realizaciji tog projekta.

O mogućnostima angažovanja crnogorskih podizvođača na ovom poslu govorila pomoćnica ministra saobraćaja i pomorstva Angelina Živković, dok je idejno rješenje dionice autoputa predstavio dekan Građevinskog fakulteta prof. dr Miloš Knežević.

Vrijednost izgradnje dionice Smokovac – Uvač – Mateševo, duge 41 kilometar, izosi 809,6 miliona eura. Finansiraće se kreditom kineske EXIM banke, sa rokom otplate od 20 godina, šest godina dugim grejs periodom i fiksnom kamatnom stopom od dva odsto. Rok završetka radova je 48 mjeseci.

- Kroz pregovore sa Kinezima Crna Gora je izborila pravo da 30 odsto poslova na izgradnji ove dionice pripadne domaćoj operativi. Za naše firme je veliki izazov i prilika posao od 240 miliona eura, pa se moramo pripremiti na vrijeme, jer je riječ o najvećoj investiciji u Crnoj Gori. Kroz ovih 30 odsto moramo uzeti one poslove u kojima možemo biti konkurentni Kinezima – kazao je predstavnik Komore Zloković.

Pomoćnica ministra saobraćaja i pomorstva Angelina Živković je rekla da će se težiti što većem angažovanju crnogorske operative u gradnji autoputa, čiji početak čeka na okončanje procedura kao što su pregovori CRBC sa investicionom EXIM bankom, nakon čega projekat ide u skupštinsku proceduru.

Prema njenim riječima, autoput pored strateškog značaja za Crnu Goru, u smislu povezivanja sjevera i juga zemlje, otvara i mogućnost da se na najkvalitetniji način povežemo sa regionom i Evropskom unijom.

- Strateški cilj je da imamo siguran i bezbjedan saobraćaj, održiv sa aspekta očuvanja životne sredine i da inkorporiramo naš saobraćajni sistem u transevropsku mrežu – istakla je Živković, dodajući da će izgradnja ovog projekta imati velike benefite za ekonomiju, jer će povećati konkurentnost preduzeća, pozitivno uticati na razvoj turizma te doprinijeti boljem korišćenju kapaciteta Luke Bar i slično.

Prema njenim riječima, kompanija CRBC je izgradila 36.000 kilometara autoputeva. U projekat su inkorporirani evropski TEM standardi kvaliteta koje će, naglasila je, CRBC morati da poštuje.

Dekan Građevinskog fakulteta Knežević je kazao da je dionica Smokovac – Uvač izuzetno kompleksne geomorfološke građe i jedna od najtežih u Evropi koju treba savladati u narednom periodu. Prema njegovim riječima biće građeno na nadmorskim visinama od 50 do 1.100 metara (čak 30 odsto radova biće na visini od 600 do 1000 metara). Od ukupne trase, usjeka i nasipa je 47,6 odsto, tunela 44,9 odsto a mostova 7,5 odsto.

- Ukupni zemljani radovi prilikom izgradnje ove dionice biće devet miliona kubika, betonski milion, utrošiće se 18.000 tona željeza, a biće i 730.000 kvadrata izolaterskih radova. Crnogorska operativa može biti konkurentna u zemljanim i betonskim radovima za što imamo sirovinu. Treba krenuti u pregovore sa Kinezima da se vidi koje su poslove spremni da prepuste crnogorskoj operativi – rekao je Knežević.

Nada Medenica iz Centra za ekotoksikološka ispitivanja, nakon što je pohvalila Komoru zbog, kako je kazala, pravovremene organizacije ovog skupa, ocijenila je da se crnogorski otpad može iskoristiti kao građevinski materijal za ovaj projekat.

- Time bi mogli da saniramo nekoliko ekoloških hot-spotova, što bi Crnoj Gori donijelo višestruku korist – rekla je ona.

Direktorica Direktorata za životnu sredinu i klimatske promjene Ivana Vojinović, Ministarstvo održivog razvoja i turizma, upoznala je učesnike skupa da je prije nekoliko dana potpisan ugovor sa Svjetskom bankom, vrijedan 50 miliona eura za sanaciju četiri crne ekološke tačke kod Kombinata aluminijuma, Termoelektrane Pljevlja, Brodogradilišta Bijela i jalovišta Gradac.

- Izuzetno smo zainteresovani da taj otpadni materijal iskoristimo za gradnju autoputa – rekla je Vojinović.

Predsjednik Odbora za energetsku efikasnost i ekologiju Mladen Bajković,ETG grupa, kazao je da se pri realizaciji ovog projekta očekuje da će Kinezi u velikoj mjeri koristiti svoje tehnologije i proizvode, te da Crna Gora mora insistrirati na tome da se poštuju standardi kvaliteta.

Predsjednik Odbora Udruženja metalurgije i metaloprerađivačke industrije dr Miraš Đurović, Institut crne metalurgije, takođe je u fokus stavio poštovanje evropskih standarda i istakao da se velike količine otpadnih materijala – pepela i šljake, koji nastaju u proizvodnom procesu u metalopreradi mogu iskorisititi kao odlična asfaltna podloga.

Prema riječima predsjednika Odbora Udruženja građevinarstva Veselina Kovačevića, Bemax, Kinezi će tražiti da im crnogorska operativa ponudi najniže cijene.

- Ministarstvo treba da nam pomogne da nađemo modalitet kako bi kineska kompanija adekvatno vrednovala rad naših podizvođača. Ključno je tražiti da Kinezi definišu cijene radova i proizvoda i da se na bazi njih odredimo da li ćemo grupno ili pojedinačno nastupati u ovom poslu – rekao je Kovačević.

Sa tim se saglasio predstavnik Komore Zloković i zaključio - Na ovom skupu smo čuli dobre sugestije i Komora će u saradnji sa Ministarstvom nastojati da što više otvori vrata crnogorskoj privredi za ulazak u ovaj posao i da naša operativa dobije kvalitetne radove.

latest Running | Air Jordan 1 Mid - Collection - Sb-roscoff