You are here

Britanija više ne proizvodi pisaće mašine

21/11/2012

Velika Britanija je u novembru prestala da proizvodi pisaće mašine.

Posljednju mašinu je proizvela fabrika Brother iz grada Rekshema u sjevernom Velsu.
Predstavnici fabrike su saopštili da se proizvodnja gasi zbog oštrog pada tražnje za pisaćim mašinama u toj zemlji. Potražnja za ovim mašinama je još značajna u Sjedinjenim Američkim Državama, ali to tržište pokrivaju proizvođači sa Dalekog istoka.
Posljednja pisaća mašina je poklonjena Naučnom muzeju u Londonu, odakle je saopšteno da se radi o „kraju tehnologije koja se razvijala 130 godina u toj zemlji i bila bitna za tako mnogo života“.
- Sada mogu da kažem ljudima: Ja sam čovjek koji je napravio posljednju pisaću mašinu u Velikoj Britaniji – rekao je radnik fabrike Edvard Brajan.
Pisaću mašinu izumio je Amerikanac Vilijam Bart 1830. godine, a sa uspjehom je  komercijalizovana tek 40 godina kasnije, kada su tvorac QWERTY tastature Kristofer Šouls i Karlos Giden sklopili sporazum sa kompanijom Remington o masovnoj proizvodnji.
Smatra se da je pisaća mašina u velikoj mjeri uticala na početno zapošljavanje brojnih žena u britanskim kompanijama – do 1901. godine bilo je 166.000 službenica, dok ih je pola vijeka prije bilo svega dvije hiljade.

Izvor: bbc.co.uk

jordan release date | NIKE