You are here

EU ukida oznaku "Made in Germany"?

17/08/2013

Oznaka kvalieta proizvoda "Made in Germany", zahvaljujući predlogu EU, mogla bi da bude ukinuta. Stručnjaci strahuju od negativnih posledica.

Do sada su proizvođači oznaku za kvalitet mogli dobrovoljno da stave na svaki proizvod "čiji je bitan deo proizveden u Nemačkoj", objašnjava Folker Trajer iz Nemačke industrijske i trgovinske komore (DIHK). On to objašnjava na primeru pumpe: "Ako se razvoj, dizajn i montaža odvijaju u Nemačkoj i samo delovi dobijaju iz inostranstva, onda se proizvod može označiti sa 'Made in Germany'".

Zagarantovan kvalitet

Ipak ta marka je mnogo više od pukog označavanja porekla proizvoda, kaže Jirgen Varvig, predsednik Nemačkog društva za kvalitet (DGQ). "Iza toga stoji obrada, pouzdanost, dugotrajnost - sve što se može podvesti pod "kvalitet". Čovek takođe kupuje i imidž, na primer nemačku inženjersku veštinu."
Procenjuje sa da bi marka "Made in Germany" mogla da bude vredna više od 100 milijardi evra, jer se preduzeća i konzumenti odlučuju za skuplju nemačku robu, a ne za povoljnije proizvode iz drugih zemalja. Ali to bi sada moglo da se promeni.
Prema nameri Evropske komisije, ubuduće će svaki proizvođač od početka morati da dokumentuje u kojoj državi je preduzet koji proizvodni korak - i potom da izračuna u kojoj zemlji je napravljen najveći deo. Na osnovu toga bi se utvrdila visina carine na krajnji proizvod u skladu sa novim kodeksom carina EU, koji bi krajem godine trebalo da stupi na snagu .

U lošijoj poziciji - srednja ili velika preduzeća?

DIHK hoće da se pridržava postojeće odredbe, jer se oznaka "Made in Germany" do sada dobro pokazala, kaže Trajer. Obavezna oznaka koju predviđa EU će posebno za srednja prduzeća značiti dodatne troškove, a da pri tom potrošači neće imati više sigurnosti kada je reč o poreklu proizvoda.
S tim se ne slaže advokat Morton Duglas iz Frajburga: "Ne verujem da će to pogoditi najpre srednja preduzeća, već mnogo više velika preduzeća, koja mnogo više nabavljaju u inostranstvu. Oni bi možda mogli u manjoj meri da koriste oznaku 'Made in Germany'. Srednja preduzeća, koja najčešće proizvode sama, će znati kako da izađu na kraj s novom odredbom."

Zašto baš sad?

DIHK i DGQ pretpostavljaju da se iza predloga Komisije krije protekcionistički motiv: naime, da bi južne države EU u krizi navođenjem porekla proizvoda mogle bolje da se nose s jeftinom konkurencijom iz jugoistočne Azije. Sledeći korak bi podrazumevao da oznake specifične za pojedinu zemlju mogu da budu pretvorene u "Made in EU". Takav razvoj bi za dobro stojeću izvoznu naciju Nemačku, bio vrlo problematičan, kaže Varvig. "Naravno da želimo da cela Evropa napreduje, to se podrazumeva. Ali to se mora desiti tako što će druge zemlje povećati konkurentnost. To se ne može desiti odlukom da se iznenada promene pravila."
Ipak, moraće da prođe još neko vreme dok ne bude usvojena nova odredba EK. Predlog Komisije moraju da usvoje Evropski parlament i države članice.

Izvor Deutsche Welle

Running sports | Nike SB