You are here

Evropa je epicentar globalne krize

09/10/2012

Na godišnjem sastanku MMF-a i Svjetske banke u Tokiju (9-14.10.) predstavnici tih institucija raspravljaju o više tema nego ikada do sada. Šefica MMF-a upozorava političare da je vrijeme za akciju.

„Sastanak u Tokiju je idealna prilika da se sagleda kakva je trenutno situacija sa svjetskom ekonomijom i šta bi trebalo učiniti“, poručila je uoči sastanka šefica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard: „Globalna ekonomija je još uvijek nesigurna, još uvijek daleko od onoga gdje bi trebalo da bude. Situacija je poput slagalice: imate djeliće koji se uklapaju, ali cijela slagalica još nije složena“.

Nedovršene slagalice

Prema mišljenju šefice MMF-a, Evropa jeste i ostaje epicentar globalne krize. Spor reformski tempo u Evropi jedan je od razloga zašto MMF u Tokiju namjerava da još jednom smanji prognoze za rast globalne ekonomije. Već u julu je MMF očekivani rast za 2012. smanjio na 2,5 odsto, a za 2013. na 3,9 procenata.
Kristin Lagard ukazuje i na neke druge „nedovršene slagalice“, o kojima će biti riječi u Tokiju: „Rastuće razlike u ekonomskom razvoju u evrozoni, slab privredni oporavak u SAD, usporavanje u zemljama sa ubrzanim industrijskim razvojem, brige u zemljama u razvoju zbog 'eksplodirajućih cijena' hrane i oscilirajućih cijena sirovina i, na kraju, sve veće frustracije na Bliskom istoku.“

Pohvala centralnim bankama

Istovremeno, Lagard hvali mjere koje su preduzele centralne banke, prije svega u Evropi, SAD i Japanu, kako bi finansijsko-političkim operacijama pomogle oslabljenu konjunkturu. „Centralne banke igrale su važnu ulogu pri spasavanju svjetske ekonomije od velike recesije“, ističe Lagard. „Sada je na potezu politika – da se bori protiv velike nezaposlenosti i ogromnih zaduženja država, i da nastavi sa popravkama finansijskog sektora“.
Što se tiče samog MMF-a, ta institucija želi da se, na sastanku u Tokiju, pripremi za zadatke koji je čekaju – poboljšanje instrumenata za analizu i sistema za rano upozoravanje, radu na boljoj mreži bezbednosti za globalna finansijska tržišta i reformi organa MMF-a. Tako bi u Tokiju konačno trebalo da se primeni ono o čemu su se zemlje G20 dogovorile još pre dve godine: preraspodjela prava glasa u korist zemalja ubrzanog industrijskog razvoja.

Izvor: dw.de


latest Running | UK Trainer News & Releases