You are here

Meksiko - trinaesta ekonomija svijeta

22/11/2012

Južni susjed SAD je lider po izvozu piva i televizora s ravnim ekranom, drugi na svijetu izvoznik frižidera, treći mobilnih telefona, četvrti automobila…

Kada se pomene Meksiko, većini su prve asocijacije sombrero šeširi, muzika marijačija, bogatstvo ukusa buritosa, prelijepe plaže Akupulka, te, nažalost, vijesti o organizovanom kriminalu koje se sve češće čuju. Malo ko na ovim prostorima pomisli na tu sjeverno-američku državu kao na ekonomsku silu, što ona, gledano po parametrima – jeste.
Meksiko je, prema podacima Svjetske banke, 13. najveća ekonomija na svijetu, sa prošlogodišnjim rastom od 3,9%, bruto društvenim proizvodom od 1.155 milijardi dolara i dohotkom per capita od 15.100 dolara. Radi se o izvozno orijentisanoj ekonomiji, što ne čudi, s obzirom na to da se duž dvije hiljade milja graniči sa najvećim uvoznikom na svijetu – Sjedinjenim Američkim Državama. Devedeset odsto meksičkog izvoza je industrijskih proizvoda.
- Naš prioritet je da diverzifikujemo meksički izvoz. Imamo 12 sklopljenih sporazuma o slobodnoj trgovini sa 44 zemlje koje treba još bolje da iskoristimo – rekao je Gerardo Gutierrez, predsjednik meksičke unije poslodavaca Coparmex.
Meksiko je lider po izvozu piva i televizora s ravnim ekranima, drugi najveći izvoznik frižidera, treći mobilnih telefona, šesti po proizvodnji nafte i elektronike. Posljednjih godina ova zemlja teži primatu i u avio-industriji.
Radna snaga Meksika broji 78 miliona ljudi i smatra se jednom od najproduktivnijih. Sa druge strane, Meksiko se često pominje i po siromaštvu stanovništva, velikoj razlici u prihodima sela i gradova, te sjevera i juga.

Auto, elektro i aero
Automobilska industrija Meksika jedna je od najrazvijenijih na svijetu, zahvaljujući prisustvu giganata poput Volkswagena, Toyote, Cryslera, Mercedes Benza, Forda… Ovogodišnji podaci pokazuju da je Meksiko napredovao sa petog na četvrto mjesto svjetske liste izvoznika automobila.
Više od 731 postrojenja za proizvodnju elektronike nalazi se u Meksiku, i to mahom na sjeveru zemlje.
U periodu između 2003. i 2009. godine, ovaj sektor bilježio je prosječan godišnji rast od 17,1%, a u njega je 2010. godine ušlo 888 miliona dolara direktnih stranih investicija. Meksiko izvozi elektronike u vrijednosti od 57,9 milijardi dolara, i to 83% u SAD, 6% u Kanadu, te ostatak dominantno u Holandiju, Kolumbiju i Finsku.  
Od 2009. godine Meksiko je najveći izvoznik televizora sa ravnim ekranima na svijetu, ispred Kine, Njemačke i SAD, sa prihodom od 15,65 milijardi dolara.
- Meksiko je stekao bitnu poziciju kao vodeći centar za inovacije i proizvodnju u avio-industriji. To je zemlja sa najvećim investicijama u proizvodnju, a rangirana je kao šesta po razvoju i istraživanju u ovom sektoru – navode iz vladine agencije za podsticanje investicija ProMexico.
Krajem 2010. godine, meksička avioindustrija uključivala je 241 kompaniju i upošljavala 30.000 ljudi. Njen izvoz, mahom na tržišta SAD, Kanade, Njemačke i Francuske iznosio je 3,27 milijardi dolara.

Perspektive
Analitičari tvrde da će Meksiko za 10 godina preteći Brazil i postati najveća ekonomija Latinske Amerike, čemu u prilog ide i usporen rast južnoameričke zemlje.
Predviđa se da će već ove godine troškovi proizvodnje u Meksiku biti niži nego u azijskim zemljama. British Consulting Group izračunao je da će do 2015. godine troškovi proizvodnje u Kini porasti na 5,30 dolara po satu, dok će u Meksiku iznositi do 3,55 dolara po satu. Stoga ne čudi da je Audi najavio otvaranje fabrike u Meksiku za 2016. godinu, u kojoj je planirana proizvodnja 150.000 automobila godišnje, te da pokretanje novih pogona u ovoj zemlji pripremaju BMW i Nissan.
Na kraju, pomenimo i najveći problem meksičke privrede – rat narko-kartela. Nacionalni statistički institut Meksika 2011. godine objavio je podatke da je kriminal oštetio privredu za 16,5 milijardi dolara, odnosno 1,38 BDP-a.

Running Sneakers Store | Nike Shoes