You are here

SAGAR – Uspjeh grade kvalitet i tačnost

01/04/2013

Prenosimo kompletan intervju sa Veskom Popovićem, vlasnikom kompanije Sagar, objavljen u februarskom broju Glasnika.

Glasnik: Kompanija SAGAR posluje skoro tri decenije. Kako danas vidite to zavidno poslovno iskustvo? Kako ste uspjeli da prebrodite različite društvene mijene koje baš i nijesu išle na ruku privrednicima, naročito proizvodnji?
V. Popović: Mogu reći da nije bilo nimalo lako boriti se sa svim problemima na koje smo nailazili, a i dalje nailazimo u poslovnom okruženju. Nekada su to bili inflacija, embargo, zatvorene granice, rat, ograničeno tržište, a danas svjetska recesija. Sve to nas je podsticalo i doprinijelo da se dodatno očeličimo i budemo još uspješniji u svom poslu. Jedan od načina izlaska iz tog začaranog kruga je redovno izlaganje i učestvovanje, kao i obilaženje sajmova u zemlji i inostranstvu, korišćenje samo provjerene i kvalitetne sirovine, modernizacija procesa proizvodnje. Moram posebno naglasiti važnost porodičnog biznisa, uključivanje i pomoć svih članova porodice.

Glasnik: Kako ste počeli? Otkud ideja da se „nađete” baš u ovoj djelatnosti i to u vrijeme kada su se brojna preduzeća iz ove branše gasila? Vaša poslovna orijentacija je tim prije svojevrstan izazov. Je li tako?
V. Popović: Jedini proizvođač testera za drvnu industriju u staroj Jugoslaviji je bila firma „Kordun” – Karlovac, iz Hrvatske. Raspadom države nastao je problem nabavke testera za firme iz Srbije i Crne Gore. Zato je bilo veoma jednostavno pratiti školsku teoriju da treba raditi novi posao i proizvod neminovno potreban tržištu, a koji će sve teže dolaziti iz susjednih novonastalih država, dijelom i zbog barijera tada prisutnih u poslovanju, zatvorene granice i slično. To se pokazalo tačnim. Tada je još u Srbiji i Crnoj Gori bio veliki broj državnih drvoprerada: Marko Radović - Podgorica; Pilana Danilovgrad - Danilovgrad; Javorak - Nikšić; Brezna - Plužine; Export drvo, Impregnacija drveta - Kolašin; Vukman Kruščić - Mojkovac; Špiro Dacić - Bijelo Polje; Omorika komerc - Berane; Gornji Ibar - Rožaje; Velimir Jakić - Pljevlja i mnogi drugi u Srbiji. Kasnije, novom podjelom država, a samim tim i tržišta, nastaju izazovi kako zadržati važne i kapitalne kupce. Jedini način je ulaganje u proizvodnju i približavanje svjetskom kvalitetu i svjetskoj tržišnoj cijeni.

Glasnik: Molim Vas da predstavite kompaniju. Osnovna djelatnost je metaloprerada, ali obavljate i neke uslužne poslove.
V. Popović: Firma „SAGAR” se bavi proizvodnjom testera za drvnu industriju: tračnih, cirkularnih i gaterskih testera, kao i svih vrsta alata za obradu drveta, cirkularnih testera za rezanje aluminijuma i pvc profila, testera za mesnu industriju. Iz godine u godinu, izazov i obaveza nam je osvajanje novog proizvoda, pa zbog toga danas proizvodimo ne samo testere za drvo, već i testere za mesnu industriju, testere za aluminijum i pvc, papirnu industriju. Sve proizvode koje izrađujemo uslužno i servisiramo, kao i proizvode srodne toj oblasti. Posebno bih naglasak stavio na proizvodnju i oštrenje cirkularnih vidijum testera na automatskim CNC mašinama.

Glasnik: Da li proizvode pored domaćeg, plasirate i na inostranim tržištima?
V. Popović: U cilju opstanka proizvodnje potrebno je bilo plasirati proizvode na inostrano tržište, tako da danas 55 odsto proizvoda „SAGAR” plasira na tržište svih susjednih država, iz jednostavnog razloga – naše, crnogorsko tržište je malo.

Glasnik: Osnovni proizvodni materijal nabavljate od renomirane svjetske kompanije iz Švedske. Da li Vam je ova saradnja pomogla u poslovanju, u smislu da ste znanja i iskustva ove velike firme iz razvijene evropske zemlje primijenili kod nas?
V. Popović: Materijal od kojeg izrađujemo testere je švedski čelik „Uddeholm“ i možemo slobodno reći da je to najbolji čelik na svijetu. Koristi se ne samo u ovoj vrsti proizvodnje, već i za mnoge druge. Trudimo se da njihove principe rada - tačnost, preciznost – prenesemo i na naše uslove. Koliko u tome uspijevamo pokazuje vrijeme.

Glasnik: Što je po Vašem mišljenju presudno za uspjeh u biznisu?
V. Popović: Porodica i data riječ. „SAGAR” je porodična firma i to je osnovni faktor našeg uspjeha. Kada kažem „data riječ“ mislim na rok izrade i isporuke, kvalitet i sve vezano za poslovni dogovor.

Glasnik: Koji su to problemi koji Vam najviše otežavaju poslovanje?
V. Popović: Najveći problem za nas su neažurne platiše, tj. nelikvidnost privrede, zatim problem u nalaženju adekvatne radne snage školovane za proizvodnju, kao i nedostatak interesovanja mladih ljudi za ovaj posao. Treba smanjiti birokratske i administrativne procedure i plaćati PDV po izvršenoj naplati. Naglasak stavljam posebno na plaćanje PDV-a po izvršenoj naplati, jer ovaj sistem koji je sada na snazi, uz neredovne platiše samo guši mala i srednja preduzeća.

Glasnik: Koliko je ambijent u kojem danas poslujete podsticajan za privrednike?
V. Popović: Današnji ambijent poslovanja je jako težak: recesija, drvoprerada kao privredna grana je nerazvijena, problemi u naplati potraživanja, visoke kamatne stope kod komercijalnih banaka, jako spore sudske procedure. Međutim, moramo istaći i nešto pozitivno u ovom teškom vremenu – Investiciono razvojni fond je sve ono što nedostaje malim i srednjim preduzećima, a to je Razvojna banka, niske kamatne stope, brza procedura dobijanja sredstava. Mogu slobodno reći da je to jedina institucija koja spašava mala i srednja preduzeća u ovim teškim vremenima. Za našu firmu IRF je veoma važan u dijelu kreditne podrške i investicionih ulaganja u novu opremu, bez koje nema daljeg pozitivnog poslovanja.

Glasnik: Kako sarađujete sa Privrednom komorom Crne Gore?
V. Popović: Naša saradnja sa Privrednom komorom je odlična. Za nas su veoma značajni odlasci na sajmove u zemlji i inostranstvu. Predstavljanje crnogorske privrede u inostranstvu u organizaciji Komore, privrednicima je višestruko korisno jer razmjenjujemo misljenja i informacije i otklanjamo probleme u realizaciji poslova. Takođe, u okviru rada Odbora malih i srednjih preduzeća razmatramo brojne poslovne teme i predlozima i sugestijama nastojimo da unaprijedimo poslovni ambijent.

Glasnik: Želite li da komentarišete još nešto što nije obuhvaćeno pitanjima?
V. Popović: Stavio bih naglasak na našu inicijativu pokrenutu kod Privredne komore u novembru 2011. O čemu se radi? Smatram da su potrebne nove lokacije za obavljanje proizvodnih djelatnosti malih i srednjih preduzeća, jer su dosadašnje vremenom postale uže gradsko jezgro i ne predstavljaju zadovoljavajuće rješenje za obavljanje djelatnosti, pa su samim tim postale ograničavajući faktor poslovanja. Pomoć koja bi svima značila ogleda se u mogućnosti zakupa zemljišta ili kupovine sa rokom otplate na duži period, bez kamate. Jedino na ovaj način mala i srednja preduzeća mogu uspješno razvijati svoju djelatnost a imajući u vidu gore navedeni ograničavajući faktor. Situacija u kojoj bi mala i srednja preduzeća plaćala zakup lokacije nekom pravnom subjektu koji nije Opština, a čija bi djelatnost bila usmjerena na sticanje profita na ovaj način, neprihvatljiva je i u direktnoj je suprotnosti sa interesima malih i srednjih preduzeća.

Glasnik: Kakvu bi poruku, kao uspješan biznismen, uputili onima koji tek ulaze u preduzetničke vode?
V. Popović: Iako ovo nije lako vrijeme za početak nekog privatnog posla, treba najviše vjerovati u sebe, uložiti mnogo rada i truda, imati strpljenja, konstantno se usavršavati i naravno ne očekivati da uspjeh dolazi preko noći. Dakle, ne treba čekati , ne treba stati, ne treba se predavati. Naprotiv, treba se boriti, a tome nas uči i priča o mlijeku i žabi. Čuli ste, možda, kako su dvije žabe upale u veliku šerpu mlijeka. Jedna se zbuni, uplaši i ubrzo udavi. Druga, takođe, nenaviknuta na novu sredinu, počne grčevito da se bori, da mlati nogama, da pliva, da bućka, bućka, bućka... I tako druga žaba napravi puter.

short url link | Nike Air Max 270