You are here

Svjetski ekonomski forum u Davosu

23/01/2013

U švajcarskom Davosu danas (23.01.) počinje Svjetski ekonomski forum (www.weforum.org). Glavna tema je pitanje kod kojeg nije sasvim sigurno jesu li okupljeni moćnici zapravo dio problema: kako vratiti optimizam u ekonomiju?

I ovaj, 43. svjetski ekonomski forum u Davosu ponovo je okupio čitav niz moćnika iz privrede i svijeta finansija koje će onda pedesetak predsednika država ili vlada pokušati da privuku na investicije u njihovoj zemlji. Glavno pitanje ovogodišnjeg susreta jeste kako se vratiti na put privrednog rasta i istovremeno se bolje zaštititi od novih kriza i nevolja.
Uoči početka Foruma, njegov osnivač Klaus Švab pozvao je svoje goste na „više optimizma i pouzdanja“ u budućnost jer i moćnici veoma dobro znaju da kriza još nije gotova i da problemi nijesu riješeni. To se vidi i iz ispitivanja koje je, zajedno sa organizatorima Ekonomskog foruma sprovela revizorska kuća Pricewaterhouse Coopers o optimizmu među predsjednicima uprava i direktorima međunarodnih koncerna.

„Nema šansi!“
Rezultat je poražavajući: samo njih 36 odsto vjeruje da će ove godine ostvariti privredni rast. Poređenja radi, prošle godine, dok je tutnjala kriza u Grčkoj, još je bilo 40 odsto optimista, a 2011. ih je bilo čak 48 procenata. Doduše, nakon sloma finansijskog tržišta 2008, bilo je još teže pronaći optimiste među direktorima (2009. je izmjereno samo 21 odsto onih koji su vjerovali da će njihove firme ostvariti dobre rezultate). Ali taj pesimizam koji se vraća pokazuje i da su u koncernima svjesni činjenice da je kriza donekle „zakrpljena“, ali da problem nije riješen.
Čak i problem Grčke nije riješen, nego se samo, svojim praktično neograničenim garancijama, u „igru“ uključila i Evropska centralna banka, čiji je predsjednik Mario Dragi, naravno, takođe u Davosu. Ali, u međuvremenu, više niko ne vjeruje da i takva „teška kategorija“ u svijetu finansija nije imuna na neuspjeh. A problem je zapravo vrlo jednostavan. Sve države su trošile više nego što su zarađivale u uvjerenju da će njihov bruto društveni proizvod (BDP) da raste, i da će onda lakše vratiti novac koji su potrošili, a koji nisu imali. U tome se države nimalo ne razlikuju od bilo koga od nas koji će na kredit da kupi malo bolji auto, uvjeren da će baš njime i zaraditi više.

Začarani krug propasti
Ali, umjesto povišice, stigla je recesija. Već samo njeno brzo širenje rezultat je ogromnog broja nezaposlenih i u zemljama Zapada, a zbog mjera štednje, nezaposlenih je još više. Knjige nas uče da nemogućnost neke građanke ili građanina da nađe posao, nije samo njegova ili njena lična tragedija.
To predstavlja i rasipništvo države koja je njihovo školovanje platila, i koja sad niti ubire porez od njihovih prihoda, niti ima koristi od njihove potrošnje i kupovine dobara. Jer nezaposleni ne privređuju, ne troše, pa tako recesija postaje još gora, a nezaposlenih je sve više.
Rešenje nije samo „otvoriti fabriku“, tu i najveći privredni giganti teško da mogu da pogriješe u globalnoj konkurenciji, nego naći put kojim bi se okrenuo čitav proces i na taj način kompenzovao raspad industrijskog društva. To je problem na koji bi ekonomski i politički moćnici tek trebalo da pronađu odgovor. Teško da ga imaju i pripadnici brojnih nevladinih udruženja i kritičari postojećih ekonomskih odnosa koji su i ove godine takođe našli put ka mondenskom švajcarskom zimovalištu.

Rusi najveći optimisti
Ali baš kao što je i svakom predsjedniku upravnog odbora najvažniji njegov sljedeći kvartalni rezultat, tako je i predstavnicima brojnih država koji su prisutni u Davosu, najvažniji privredni razvoj sopstvene zemlje. Zato u Davos žuri i njemačka kancelarka Angela Merkel, a čast da otvori Forum pripala je ruskom premijeru Dmitriju Medvedevu. Zapravo, privrednici Rusije spadaju među najveće optimiste na čitavom svijetu: tamo čak 66 odsto upitanih vjeruje da će i dalje postizati dobre poslovne rezultate.
Rusiju slijedi Indija (63 odsto) i Meksiko (62 odsto), a u „proizvodnoj hali“ naše planete, Kini, samo još 40 procenata predsjednika upravnih odbora očekuje dobre rezultate. U Njemačkoj ih je još 31 odsto i time je za jedan procenat manje pesimista nego u SAD. Na samom dnu „doline suza“ su zemlje poput Velike Britanije (22 odsto), Japana (18 odsto) i Francuske gdje samo 13 procenata direktora sa pouzdanjem očekuje ovu godinu.

Izvor: www.dw.de

best shoes | Nike SB