You are here

Tomos otišao u likvidaciju

18/10/2012

Kompanija Tomos industrija iz Kopra, poznata iz vremena bivše Jugoslavije po proizvodnji motocikala i vanbrodskih motora, otišla je u likvidaciju. Zaposleni, njih 60, biće preraspoređeni na druge poslove u okviru firme Hidria u koju je Tomos uključen od 1998. godine.

Direktor Tomos industrije Marjan Kanduč istakao je da će biti sačuvana robna marka Tomos i da će se dalje razvijati, pošto se ukida proizvodnja ali ne i razvoj.

- Bili smo posljednji takav proizvođač u Evropi, ali ćemo zbog konkurencije i troškova morati preseliti proizvodnju izvan Slovenije - rekao je Kanduč.
Sindikat je pozdravio odluku da neće biti otpuštanja zaposlenih, ali tvrdi da za prekid proizvodnje u Sloveniji nije bilo razloga jer je narudžbi za motocikle, skutere i bicikle s motorom u Evropi i Americi dosta, pa takva proizvodnja ima perspektivu.

Preduzeće Tomos (Tovarna motornih koles Sežana), registrovano je 1954. u Sežani u okviru tadašnjih strateških napora da se industrijaliziraju krajevi koji su gravitirali prema Italiji.

No, nekoliko mjeseci kasnije donijeta je odluka da se fabrika sagradi u Kopru, nakon što je bilo riješeno pitanje razgraničenja s Italijom.
Tomos je naročito bio poznat  tokom 1970-ih i 1980-ih po modelu motocikla "kolibri".

Izvori Seebiz/Al Jazeera

Buy Sneakers | Nike Air Force 1'07 Essential blanche et or femme - Chaussures Baskets femme - Gov