You are here

Nacionalna radionica - Prepreke i mogućnosti za uspješnu primjenu savremenih alata digitalizacije i laboratorijskog testiranja u lancu proizvodnje hrane

09/10/2020

Na Univerzitetu Donja Gorica u okviru projekta Centar izvrsnosti FoodHub, u petak, 9. oktobra održana je Nacionalna radionica na temu “Prepreke i mogućnosti za uspješnu primjenu savremenih alata digitalizacije i laboratorijskog testiranja u lancu proizvodnje hrane”. Projekat se finansira od strane Ministarstva nauke i kofinansira od strane Univerziteta Donja Gorica i partnera. Partneri na projektu, pored UDG kao vodećeg partnera su: Privredna komora Crne Gore, Njemački federalni institut za procjenu rizika (BfR), Univerzitet u Novom Sadu istraživačko-razvojni institut za informacione tehnologije biosistema-Biosense, Univerzitet u Padovi, Institut za javno zdravlje Crne Gore i dr.

Misija Centra izvrsnosti je kreiranje inovacija u prehrambenom sektoru putem istraživanja, transfera znanja, razvoja i unapređenja autohtonih i tradicionalnih prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda i resursa, To će se postići primjenom savremenih tehnologija kako bi se tradicionalni procesi proizvodnje hrane prilagodili novim trendovima, zadržavajući autentičnost proizvoda i tradicionalna obilježja, ali i uključivanjem i povezivanjem širokog fronta različitih učesnika, uključujući poljoprivredne proizvođače, prehrambene kompanije, naučno- istraživačke institucije, potrošače i druge.

Radionica je jedna u nizu planiranih aktivnosti koje imaju za cilj povezivanje poljoprivrednih i proizvođača hrane sa sektorom nauke i Centrom izvrsnosti. Pored učesnika, radionici su prisustvovali predstavnici Ministarstva nauke, Privredne komore, predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, predstavnici Uprave za bezbjednost hrane, Instituta za javno zdravlje Crne Gore, kao i predstavnici klastera „Crnogorski pršut“, „Porodična farma Miljanić“ doo, „13. jul – Plantaže“, Seljak.me, Mesna industrija Franca, Bijelo Polje, Pivara „Mammut“ i mnogi drugi predstavnici individualnih prehrambenih proizvođača i udruženja proizvođača.

U uvodnom dijelu skupa u ime Ministarstva nauke obratila se generalna direktorica Direktorata za inovacije i tehnološki razvoj, mr Branka Žižić  i prof. dr Aleksandra Martinović, direktorka Centra izvrsnosti, dok su predavači na radionici bili ključni istraživači i eksperti iz oblasti proizvodnje hrane, dokazivanja autentičnosti prehrambenih proizvoda, kao i digitalnog identiteta  i primjene blockchain tehnologije.

Učesnici radionice su imali prilike da čuju o preprekama i postojećim rješenjima sa naglaskom na oblasti na kojima treba dalje raditi u smislu implementacije inovativnih rješenja u sferi digitalizacije i laboratorijskog testiranja, kao i o identifikovanju aktivnosti čiju realizaciju treba započeti u okviru Centra izvrsnosti za uspješno povezivanje  poljoprivrede i industrije sa naukom i inovacijama i način promocije dobrih ideja. Takođe, prisutni su imali prilike da se upoznaju sa  primjenom pozitivnih iskustava iz zemlje i EU sa sličnim kontekstom pri čemu je predstavljen projekat SmartMilk, kao i saradnja sa kompanijama sa kojima FoodHub sarađuje iz oblasti razvoja sistema za lakše praćenje u lancu proizvodnja hrane.