You are here

Odabrani dobitnici Konkursa za zelene ideje

25/06/2021

„ButtMade“,“Decentralizovana Regenerativna Farma Velesova bašta“ i „Embraced by Nature“ tri su zelene ideje koje su izabrane da predstavljaju Crnu Goru na Regionalnom takmičenju Zelene ideje Balkana,  koje će biti održano u oktobru u Beogradu, u organizaciji Balkan Green Foundation.

Na regionalnom takmičenju, pored tri predstavnika iz Crne Gore, učestvovaće po tri predstavnika iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Sjeverne Makedonije, Albanije i Grčke, koji su odabrani od strane partnerskih fondacija.

Fond za aktivno građanstvo, po deseti put organizovao je nacionalni konkurs za zelene ideje, sa namjerom da podstakne pojedince, poljoprivredna gazdinstva, mala preduzeća i nevladine organizacije da razviju inovativne preduzetničke ideje, koje su zasnovane na principima održivog razvoja. Cilj programa Zelene ideje je da se prepoznaju i podrže ideje koje imaju potencijal da ostvare značajan društveni i ekonomski uticaj u lokalnim zajednicama, uz istovremeno očuvanje prirodnih resursa i životne sredine. Predstavnica Privredne komore Marija Raspopović učestvovala je kao članica žirija u fazi odabira tri od deset najboljih ideja koje će se takmičiti dalje u Beogradu. Pored nje, u žiriju su bili Anica Maja Boljević (fAKT), Darko Saveljić, Jelena Vujović (NLB Banka) i Biljana Maslovarić.

„ButtMade“,Reciklaža duvanskog otpada i stvaranje novog proizvoda. Projekat se zasniva na ideji o reciklaži duvanskog otpada i pretvaranju opušaka cigareta u nove proizvode, hemijskim procesima. U specijalizovanim pepeljarama na javnim mjestima i ugostiteljskim objektima se prikupljaju opušci, čijom hemijskom obradom se proizvodi plastika za proizvodnju pepljara za plažu (kupe za pijesak), didaktičkih igračaka, preko filamenata za 3D štampače, suvenira, itd. Do sad su uspjeli da ostvare zapažen rezultat na eksperimentalnom nivou. Proces realizacije je temeljan i složen – realizovan je prvi dio projekta u vidu, akumulacije prve količine duvanskog otpada i sotvarena je komunikacije sa više ugostiteljskih objekata.

„Decentralizovana Regenerativna Farma Velesova bašta“. Farma se vodi principom da proizvodi hranu na održiv način, proizvodi organsko povrće i gotove prehrambene proizvode. Farma obezbjedjuje 90% sirovina kroz uzgoj, sakupljanje ili kupovinu kod lokalnih proizvodjača. Već je ostvarena saradnja sa lokalnim stručnjacima, farmama i domaćinstvima u cilju razmjene informacija i resursa. Decentralizovana farma koristi niz inovacija: bašta bez kopanja; proizvodnja na ograničenom prostoru (koncept proizvodnje na malo); više načina kompostiranja; produžavanje vegetativne sezone; kreiranje brenda malog proizvodjača; prilika za mlade da steknu znanja o regenerativnoj proizvodnji i konceptu. Za lokalno tržište, farma će da ponudi nove proizvode, nove ukuse, a sve sa ciljem zaštite životne sredine i podrške socijalno-ugroženim.  Ove godine planiraju da naprave kuhinju, sa profesionalnim elementima za spremanje hrane.

„Embraced by Nature“, turistička agencije Monticola d.o.o.. Agencija organizuje ture posmatranja ptica. Crna Gora raspolaže odličnim resursima kad je u pitanju prirodno i kulturno bogatstvo i ova ideja na pravi način može da valorizuje te resurse. Monticola d.o.o. jedina u Crnoj Gori specijalizovana za ture za posmatranje divljih životinja sa stručnim vodičima. Ponuda visokokvalitetnih tura za posmatranje ptica sa dobro opremljenim i iskusnim vodičima koji imaju neophodno znanje i iskustvo da identifikuju bilo koju pticu u našem regionu. Cjelokupni profit kompanije usmjeren je na zaštitu ptica i prirode.

Na ovogodišnji konkurs pristigle su 33 ideje, od kojih je odabran uži krug od deset najboljih, čiji su podnosioci učestvovali na radionici sa timom Fonda za aktivno građanstvo i dosadašnjim dobitnicima prvih nagrada na regionalnom takmičenju.