You are here

Prilika za udruživanje, razmjenu iskustava, razvoj i zajednički nastup

29/11/2019

Centar za podršku razvoja klastera, koji je rezultat prpojekta BACAR otvoren je 29. novembra u staroj Hemijskoj školi u Kaštel Sućurcu. Na otvaranju su bili prisutni partneri u projektu BACAR iz Hrvatske, Crne Gore te Bosne i Hercegovine, a Centar je zvanično otvorio gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović.

Projekt BACAR čiji je cilj bio jačanje institucionalne infrastrukture i usluga u sektoru malih i srednjih preduzeća sa ciljem unapređenja njihove konkurentnosti kroz razvoj klastera u sektorima kreativne industrije, turizam i ruralni razvoj ovim je činom završen.

Njegova ukupna vrijednost iznosila je više od milion eura, od kojih je 85% bespovratnih sredstava dobijeno iz programa prekogranične saradnje Interreg IPA CBC Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Crna Gora.

Delegaciju iz Crne Gore predstavljale su članice klastera formiranih kroz ovaj projekat, te predstavnici drugih udruženja proizvodnje hrane. Predstavnik Privredne komore Crne Gore, koja je partner u vom projektu bio je Stefan Jovanović, savjetnik u Sektoru za projekte.

U ime domaćina Javne ustanove RERA Splitsko-dalmatinske županije prisutnima se obratio Srećko Radnić, pomoćnik direktora, vođa Sektora za regionalni razvoj.

Ovaj prostor koji danas otvaramo uredili smo u svrhu rada Centra za podršku razvoja klastera koji je proizašao iz projekta BACAR na kojem smo na prekograničnoj saradnji radili zajedno sa partnerima iz BiH i Crne Gore. Uz pomoć grada Kaštela uspjeli smo osnovati klaster kojeg čine predstavnici proizvođača lokalne hrane, predstavnici iz turizma i kreativnih industrija. Ovaj Centar smo i napravili kako bi naše iskustvo prenijeli i drugima te kako bi pomogli svima ostalima koji žele krenuti našim putem, dodao je Radnić.

Jelena Stjepčević, glavna koordinatorka projekta ispred opštine Kotor, zahvalila je svim nacionalnim i prekograničnim partnerima koji su u posljednjih trideset mjeseci zajedničkim radom učestvovali u projektu. Takođe, zahvalila je i svim privrednicima koji su bili uključeni u projekt BACAR te im poželjela brz i kvalitetan razvoj u budućnosti.

-Na području tri države radili smo na kreiranju klastera lokalne hrane, turizma i kreativnih industrija, a njihovim udruživanjem postaće aktivni učesnici Evropske mreže preduzetnika i koristiti njihove usluge. Centri kao ovaj u Kaštelima nedavno su otvoreni u Kotoru i Mostaru te će takođe podržavati preduzetnike u sve tri oblasti rada. Preduzetnici koji su u proteklom razdoblju učestvovali u našim edukacijskim radionicama i studijskim posjetima stekli su dovoljno znanja kako bi se u budućnosti mogli snažnije boriti sa svim izazovima koje ih čekaju na poslovnom planu, kazala je Stjepčević.
Udruživanje znanja, iskustava i dobre prakse pokazalo se kao izuzetno važno u jačanju prekogranične saradnje ali i dobrosusjedskih odnosa, naglasila je Stjepčević.