You are here

Prvi hakaton posvećen klimatskim promjenama

24/11/2020

U okviru Prvog hakatona posvećenog klimatskim promjenama u Crnoj Gori - “2020. nije za bacanje”, svjetski poznatog ekološkog takmičenja koje se realizuje 28. i 29. novembra, organizovana je online pripremna obuka za sve učesnike hakatona. Obuka je imala za cilj da se učesnici dodatno edukuju o pitanjima koja će im pomoći u razvoju  kreativnih predloga za smanjenje otpada u Podgorici.

Prvi Climathon u Crnoj Gori organizuje NVO „Gnijezdo“, pod pokroviteljstvom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, a u saradnji sa Ministarstvom nauke, Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), kompanijom Telenor, Glavnim gradom, Privrednom komorom Crne Gore, Erste bankom i Fondacijom Petrović Njegoš.

U pripremnoj obuci je uzela učešće i predstavnica Privredne komore, sekretarka Odbora za ICT Nada Rakočević koja je kroz prezentaciju projekta odeon (Open Data for European Open iNnovation), koji se finansira kroz Interreg Mediteranski program, ukazala na značaj upotrebe otvorenih podataka, naročito kada je u pitanju pronalaženje ICT rješenja koja odgovaraju na klimatsku krizu.

Rakočević je predstavila aktivnosti sprovedene na projektu koje podrazumijevaju uspostavljanje crnogorskog Data HUB-a, organizaciju brojnih edukativnih aktivnosti, predavanja, seminara i radionica, kao i organizovanje Karavana otvorenih podataka koji je imao za cilj da objasni institucijama i kompanijama koje su u njemu učestvovale koliki su resurs podaci koje oni posjeduju, i podstakne ih da ove podatke objave na nacionalnom portalu otvorenih podataka za koji je nadležno Ministarstvo javne uprave, pridruženi partner na projektu. Uz to, a u kontekstu pomenutog hakatona, Rakočević je ukazala učesnicima na kojim portalima mogu naći podatke relevantne za ovo takmičenje kao što su podaci o zagađenju vazduha, deponijama, najvećim zagađivačima, itd, kako na nacionalnom tako i na regionalnom i evropskom nivou.

Do sada, Climathon je bio organizovan na šest kontinenata, u 56 zemalja i 145 gradova. Pokrenuo ga je 2015. godine Climate KIC, ekološki ogranak Evropske zajednice za znanje i inovacije (EIT), tijela Evropske unije, kako bi omogućio predstavnicima lokalnih institucija i građanima da se okupe na jednom mjestu i zajednički predlažu rješenja za ekološke izazove sa kojima se njihova zajednica suočava.

Pripremni događaj možete pogledati OVDJE.