You are here

TO REGOS: Ka regionalno zasnovanim standardima zanimanja

15/06/2021

Završna konferencija „Ka regionalno zasnovanim standardima zanimanja TO REGOS projekta“, održana je 15. juna 2021. godine u Podgorici.

Skup je organizovan u saradnji ERISEE kancelarije, Privredne komore i Centra za stručno obrazovanje, koji su radili na implementaciji projektnih aktivnosti. Cilj konferencije je bio prezentacija rezultata i sagledavanje mogućnosti nastavka projekta, odnosno daljeg razvijanja i unapređivanja regionalne saradnje u ovoj oblasti.

Pored predstavnika gore navednih institucija, na konferenciji su učestvovali i predstavnici Ministarstva prosvjete nauke kulture i sporta, Zavoda za školstvo i zapošljavanje, predstavnici privrednog sektora, te direktori škola i nastavnici.

Ovaj projekat finansira Austrijska razvojna agencija sredstvima iz Austrijske razvojne saradnje, a partneri u projektu su i: Inicijativa za reformu obrazovanja jugoistočne Evrope (ERISEE), koja je i koordinirala projektne aktivnosti u ekonomijama zapadnog Balkana, Alijansa za radno-bazirano učenje na zapadnom Balkanu (WBA4WBL) - VET agencije / centri iz regiona, KulturKontakt Austrija, Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana, te Privredna komora Austrije.

U okviru projekta rađeno je na razvoju pet regionalno utemeljenih standarda zanimanja (iz sektora turizma i ugostiteljstva i građevine) putem primjene regionalne metodologije, koji su zatim integrisani u nacionalne sisteme poštujući nacionalne specifičnosti.

Skup su otvorili učenici Umjetničke škole za muziku i balet Vasa Pavić iz Podgorice Anika Pavićević i Vuk Radunović, izvođenjem kompozicija na flauti i gitari.

U uvodnom dijelu učesnicima se obratila Marija Lalatović, v.d. generalna direktorica Direktorata za opšte srednje obrazovanje, stručno obrazovanje i obrazovanje odraslih, koja je kazala da Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta Crne Gore kontinuirano sprovodi aktivnosti na unaprijeđenju obrazovnog sistema i usklađivanju sa potrebama privrede.

- Uvjerena sam da će projekat TO REGOS, kroz razmjenu iskustava i praksi doprinijeti boljoj saradnji zemalja zapadnog Balkana - istakla je ona.

Duško Rajković, direktor Centra za stručno obrazovanje smatra da je tokom projekta ostvarena odlična saradnja sa predstavnicima Privredne komore Crne Gore, Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, Zavoda za zapošljavanje, Zavoda za školstvo, predstavnicima privrednog sektora, kao i direktorima škola i nastavnicima, na objedinjavanju metodologije rada i dokumenata i pravljenju zajedničkog programa.

Gojko Banović, direktor Centra za stručno obrazovanje i obrazovanje odraslih u okviru Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja Republike Srbije, istakao je važnost regionalne saradnje i zadovoljstvo zbog učešća u jednom ovako važnom projektu za zemlje Zapadnog Balkana.

Tina Šarić, direktorica ERISEE Sekretarijata je istakla zadovoljstvo postignutim rezultatima projekta i podsjetila da je ovo veliki projekat, koji je uključio šest ekonomija iz zemalja jugoistočnog Balkana i 12 partnera.

U ime Privredne komore prisutne je pozdravio direktor Sektora za obrazovanje i kvalitet, dr Mladen Perazić koji je naglasio da Projekat planira da doprinese zapošljavanju mladih i njihovoj mobilnosti na tržištu rada u regionu jugoistočne Evrope, investiranjem u kvalitetno stručno obrazovanje i obuku relevantnu za tržište rada.

U nastavku je održana panel diskusija o značaju regionalno zasnovanih standarda zanimanja i kvalifikacija, kvalitetu obrazovanja iz perspektive donosioca odluka, nastavnika i međunarodnih organizacija u nacionalnom i regionalnom kontekstu.

Nakon uvodnih obraćanja, TO REGOS projekat je predstavljen kroz prezentaciju Ivane Živadinović, menadžerke TO REGOS projekta, a regionalna iskustava u okviru Projekta, predstavile su Sandra Brkanović, rukovodilac Odjeljenja za istraživanje i razvoj kvalifikacija u Centru za stručno obrazovanje Crne Gore i Maja Todorović, savjetnik/koordiantor Centra za stručno obrazovanje u okviru Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja Republike Srbije. Nakon ovih prezentacija, Tina Šarić je prisutnima prezentovala aktivnosti koje su planirane u nastavku Projekta čija se realizacija očekuje od septembra 2021. godine.

U panel diskusiji o značaju regionalno zasnovanih standarda zanimanja i kvalifikacija, kvalitetu obrazovanja iz perspektive donosioca odluka, nastavnika i međunarodnih organizacija u nacionalnom i regionalnom kontekstu, govorili su: Ćazim Fetahović - Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, Mladen Perazić - Privredna komora Crne Gore, Duško Rajković - Centar za stručno obrazovanje, Sandra Brkanović - Centar za stručno obrazovanje, Danica Radević-Pavličić - hotel “HEC Residence” Miločer, Budva i Valentina Beg Deljanin - ICT Cortex. Na kraju je prisutnima prikazan video zapis ICT Cortex-a o saradnji ICT udruženja sa JU Srednjom elektrotehničkom školom „Vaso Aligrudić“ u realizaciji praktične nastave kod poslodavca.