You are here

Unapređenje vrijednosti za korisnika projekta kroz unapređenje servisa vezano za kreiranje profila

14/05/2021

Evropska inovativna agencija i izvršna agencija za MSP (EISMEA) kroz projekat Evropska mreža preduzetništva (EEN) organizovala je dvodnevni webinar na temu “Unapređenje vrijednosti za korisnika projekta kroz unapređenje servisa vezano za kreiranje profila” 13 i 14 maja. 2021.godine.

Privredna komora Crne Gore učestvuje u realizaciji ovog projekta u okviru Konzorcijuma MOntEENegro, koji realizuje EEN program u Crnoj Gori. Ciljevi mreže su jačanje konkurentnosti i primjene inovacija u malim i srednjim preduzećima kroz unapređenje znanja i vještina, internacionalizacija kroz povezivanje sa privrednim društvima radi uspostavljanja poslovne saradnje, kao i informisanje i pružanje savjetodavnih usluga.

Obuku je vodila dr. Vesna Raskovic Depalov, članica EEN I eksterni evaluator.

Webinar je organizovan s ciljem poboljšanja razumijevanjapotrebaklijenta EEN-a u dijelu internacionalizacije, razumijevanjaulogeEEN profila u internacionalizaciji, kao I unapređivanja postojećegznanjau dijelu pisanja EEN profila kao i lakše razumijevanje kriterijuma za odobravanje profila u EEN bazi poslovne saradnje, koje je neophodno ispuniti da bi se profil odobrio postavio u EEN bazu poslovne saranje.

Tokom obuke, istaknuto je da ukoliko želimo da pomognemo MSP koja žele da budu dio EEN-a, potrebno je da se tržišno fokusiramo i da razumijemo potrebe EEN klijenta. Pojašnjeno je da je prilikom prvog sastanka sa EEN klijentom potrebno razumjetikojisu njegovi poslovni planovi i ciljevi.

Predavačica je pojasnila da priprema EEN profila može da služi na neki način kao i biznis plan za internacionalizaciju poslovanja, a zahtjevi EISMEA su detaljnorazrađeni i definisani u priručniku za pisanje EEN profila koji je dostupan online.

Tokom webinara, učesnici koji su članovi EEN-a diskutovali su o razlikama između tržišnog i proizvodnog pristupa u komunikaciji, razmijenili iskustva o pisanju EEN profila kao i na koji način komuniciraju sa EEN klijentima.

Webinar je pratilo 15 učesnika, iz različitih EEN konzorcijuma. U ime Privredne komore seminar su pratile Ana Filipović, samostalna savjetnica iz Sektora za projekte i Jelena Adžić, samostalna savjetnica iz Sektora za međunarodnu saradnju.