You are here

Boljim putevima do snažnije privredne saradnje sa BiH

10/12/2019

Predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović razgovarao je 10. decembra 2019. godine sa ambasadorom Bosne i Hercegovine Branimirom Jukićem i potpredsjednikom Vanjskotrgovinske komore te zemlje Ahmetom Egrlićem.

Sastanak je organizovan uoči svečanog potpisivanja Ugovora između Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana i Njemačke razvojne banke, vrijednog 25 miliona eura, o finansiranju razvoja srednjeg stručnog obrazovanja na području našeg regiona.

Predsjednik Golubović je predstavio aktivnosti Komore na kreiranju povoljnog poslovnog ambijenta, promociji privrede na sajmovima i poslovnim forumima. Ukazao je na veoma dobru međudržavnu i ekonomsku saradnju Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

- Od obnove crnogorske nezavisnosti iz Bosne i Hercegovine je investirano 125 miliona eura. Ove su godine investicije iz vaše zemlje najveće i iznose više od 30 miliona eura – kazao je Golubović.

On je posebno istakao izuzetno kvalitetnu saradnju sa Vanjskotrgovinskom komorom Bosne i Hercegovine, kako na bilateralnom nivou, tako i u okviru komorskih asocijacija, a naročito u radu KIF ZB6.

Tokom razgovora je razmotrena mogućnost da ove komore, početkom 2020. godine, organizuju forum privrednika dvije države, koji bi povezao proizvođače namještaja iz BiH sa investitorima u hotelsku industriju Crne Gore.

- Prostor za intenzivniju saradnju naših privrednika sigurno postoji i uvjeren sam da bi tome doprinijelo organizovanje poslovnog foruma – kazao je ambasador Jukić.

Potpredsjednik Komore BiH Egrlić je ocijenio da je inicijativa ambasadora o održavanju poslovnog foruma na fonu razgovora predsjednika asocijacija privrednika, te da će odmah po povratku u Sarajevo inicirati organizovanje ovog skupa. Prema njegovim riječima, hausing, odnosno opremanje hotela namještajem je veoma dobra tema poslovnih susreta.

- Ovdje se realizuju značajni projekti u turizmu i želimo da upoznamo investitore sa kapacitetima naše industrije namještaja – rekao je Egrlić.

Tokom foruma, smatra on, trebalo bi razmotriti mogućnosti za zajedničke poslove crnogorakih i bosanskohercegovačkih proizvođača namještaja, kao i otvaranja BiH pogona drvne industrije u našoj zemlji.

Najavljeno je da će crnogorski privrednici učestvovati u radu međunarodne Konferencije o digitalizaciji koja će 2020. godine biti organizovana u Sarajevu, te da će tom prilikom biti razmotrena mogućnost razvoja zajedničkih IT proizvoda.

Ambasador je kazao da će se tokom mandata snažno zalagati za izgradnju novog mosta na Tari u graničnom području dvije države, te modernizaciju saobraćajnice između Šćepan-polja i Foče.

- Za razvoj privredne saradnje Crne Gore i Bosne i Hercegovine izuzetno je bitno unaprijediti saobraćajnu infrastrukturu i modernim putevima povezati Sarajevo i Podgoricu. Time ćemo stvoriti uslove za veće investicije, robnu razmjenu i posjetu turista – naglasio je Jukić.

Predsjednik Komore Golubović saglasio se sa ocjenom ambasdora, uz konstataciju da bi kretanje roba i ljudi, pored unapređene putne infrastrukture, dodatno ubrzali zajednički granični prelazi između Crne Gore i BiH.

latest jordan Sneakers | Sneakers Nike