You are here

Crna Gora ima mogućnosti za jače ekonomske veze sa Sjevernom Makedonijom

08/04/2021

Predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović i ambasador Sjeverne Makedonije Mihajlo Trpkovski tokom današnjeg sastanka u Privrednoj komori istakli su važnost jačanja ekonomske saradnje dvije države.

- Kada bi poslovno-ekonomska saradnja privrednika iz Crne Gore i Makedonije, oslonjena na dobre političke odnose, bila intenzivna kao što je ova među privrednim komorama, onda bi ona bila na punu korist naših privrednika i naših ekonomija – ocijenio je predsjednik Golubović, ističući posebno kvalitetno partnerstvo koje poslovne asocijacije imaju u okviru Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke uz brojne značajne projekte kojima se doprinosi otklanjanju barijera za protok ljudi, roba i investicija.

Golubović je upoznao ambasadora sa makroekonomskim pokazateljima naše zemlje prije i tokom pandemije, potencirajući da je i ova kriza ukazala na neophodnost širenja baze za proizvodnju i uopšte produktivnost crnogorske ekonomije. Prostor za saradnju sa makedonskim privrednicima, pored ppstojećeg, vidi u proizvodnji zdrave hrane, turizmu, građevinarstvu, a posebno u metalskoj industriji. Golubović je pozvao makedonske investitore da se upoznaju sa potencijalima pojedinih crnogorskih kompanija u ovim oblastima, koje, prema njegovim riječima, itekako imaju resurse za uspješno poslovanje.

Sagovornici su se saglasili i da međusobne investicione aktivnosti svakako treba pospješiti i pojačati, jer su na veoma niskom nivou. - Najbolji recept za borbu protiv krize je investiranje u razvojne projekte.

Bolju posjetu turista iz Sjeverne Makedonije uslovljava saobraćajna povezanost dvije države koja bi mogla biti značajno bolja, kroz uspostavljanje direktne avio linije između glavnih gradova, ali i završetak planiranih saobraćajnica između Crne Gore i Kosova, odnosno Albanije, pa je sa sastanka upućena podrška nadležnima za realizaciju ovih, ranije planiranih, projekata.

Ambasador Trpkovski naglasio je da će u fokusu njegovih aktivnosti biti ekonomska diplomatija, i zatražio registre crnogorskih firmi kako bi pomogao uspostavljanju partnerstava sa njihovim makedonskim kolegama.

U radu sastanka učestvovali su potpredsjednik Privredne komore Crne Gore Pavle D. Radovanović, savjetnik predsjednika Dragoljub Bulatović, kao i saradnica ambasadora Daniela Nikova.