You are here

Njemačka zainteresovana za naše proizvode i investiciona ulaganja

08/11/2019

Radi jačanja ekonomske saradnje i boljeg povezivanja privreda dvije države Njemačka je zainteresovana za povećanje kupovine crnogorskih organskih i drugih proizvoda, dovođenje investitora u našu zemlju, zatim za otvaranje kancelarije u Crnoj Gori, a upućen je poziv našim mladim preduzetnicima da posjete tu državu. Ovu su akcenti iz razgovora Vlastimira Golubovića, predsjednika Privredne komomore Crne Gore sa dr Robertom Veberom, ambasadorom Njemačke u Crnoj Gori koji su održani 8. novembra 2019. godine u Privrednoj komori Crne Gore.

Ambasador dr Robert Veber je saopštio da Vlada njegove zemlje i Unija njemačkih privrednih komora (DIHK) žele da njihova poslovna asocijacija ima veće prisustvo u Crnoj Gori, kao što je praksa u drugim zemljama.

- U Crnoj Gori je malo njemačkih kompanija. Zato namjeravamo da osnujemo kancelariju u vašoj državi. Bilo bi nam drago da u crnogorskoj Komori bude njeno sjedište - rekao je Veber.

Odgovarajući na ovo pitanje predsjednik Komore Golubović je izrazio žaljenje što u okviru postojećih kapaciteta Komore nema za to mogućnosti i istakao da će pomoći oko obezbjeđivanja adekvatnog prostora.

Veber je naveo da, kad je riječ o odlasku i posjeti mladih crnogorskih privrednika, da je to već dogovoreno na političkom nivou država, ali da bi bilo poželjno da i Komora bude akter ovih aktivnosti. Najavljeno je da će ova delegacija boraviti u Njemačkoj u prvoj polovini naredne godine.

- Mi ćemo pomoći oko organizovanja delegacije mladih preduzetnika koji će boraviti u vašoj zemlji i nastojati da budu zastupljeni predstavnici svih privrednih djelatnosti sa kojima će, kako je ranije najavljeno, razgovarati njemački ministar ekonomije i energetike Piter Altmajer - kazao je predsjednik Komore.

Veber je izrazio uvjerenje da Crna Gora, i sada i onda kada postane članica EU, može mnogo toga da ponudi evropskom tržištu iako, jer, kako je rekao, vaš fokus nije na masovnoj proizvodnji.

- U poljoprivredi imate mnogo veoma kvalitetnih proizvoda i veliki broj Njemaca ih sve više kupuje. Mi imamo lance supermarketa u kojima bi mogla da se nađe vaša organska hrana. Bilo bi interesantno da povežemo vaše proizođače sa njima. Proizvodi poput o meda, pršute, čajeva, sira i drugi jako su kvalitetni i nas posebno interesuju- naveo  je ambasador.

Dodao je da su mnogobrojne njihove kompanije zainteresovane da u Crnoj Gori nađu dobavljače od kojih bi kupovali proizvode. Zato je pozvao je crnogorska preduzeća da početkom sljedeće godine posjete Njemačku gdje bi se upoznali sa biznis partnerima radi dogovora poslovnih aranžmana.

- Prioritet je da crnogorske proizvođače stavimo na mapu njemačih proizvođača i dobavljača i dovodimo delegacije privrednika u vašu zemlju. Sada sa slovenačkim kolegama otpočinjemo zajedničke poslove, a cilj je da se preko njih lakše povežemo sa crnogorskim proizvođačima i pozicioniramo u vašoj zemlji. Privredna komora je prava institucija kako da nađemo odgovarajuće kompanije za ovaj posao rekao je - rekao je Veber.

Predjednik Golubović je saopštio da u Privrednoj komori uvijek možete imati dobrog partnera i ukazao na veliki značaj što Crna Gora može svoje izuzetno kvalitetne proizvode da plasira na tržište Njemačke.

- Crna Gora ima dovoljno prostora i dobre uslove za proizvodnju zdrave hrane. Ministrastvo posebno stimuliše organsku proizvodnju. Imamo izuzetno kvalitetne vode, poznati smo po dobrim vinima, maslinama i ulju, koji se mogu pozicionirati na njemačkom tržištu - kazao je Golubović.

Predsjednik Komore je ocijenio kao veoma značajne projekte koji se odnose na njemačku kupovnu proizvoda od privrede Zapadnog Balkana. Radi se platforma za kupovinu voća i povrća iz Regiona, u koju je uključeno oko 150 kompanija iz Njemačke.

- Mi se nadamo da ćemo određene količine proizvoda realizovati kroz tu platformu. Malo smo tržište sa skromnim proizvodnim bazama, ali se naša poljoprivreda i prehrambena industrija dinamično razvijaju o čemu govore značajna ulaganja u razvoj ovog sektora iz Agrobudžeta i evropskih fondova - naveo je predsjednik Komore.

Golubović je saopštio da je na Upravnom odboru Komorskog inveticionog foruma Zapadnog Balkana razgovarano da sljedeće godine zajedno nastupimo na jednom od sajmova u Njemačkoj.

- Na tako veliko tržište moramo izaći regionalno- rekao je on.

Predsjednik Komore je podsjetio na projekte koji se kordiniraju sa Unijom njemačkih privrednih komora (DIHK), a realizuju peko KIF Zapadnog Balkana. Sljedeće godine otpočeće realizacija projekta koji je odobrilo Federalno njemačko ministrastvo za ekomski razvoj i saradnju, preko KfW banke, u vrijednosti 50 miliona eura.

Drugi projekat se odnosi na unapređenje komorske saradnje na Zapadnom Balkanu i snaženje kapaciteta pojedinih komora. Na sastanku u Beogradu 26. i 27. novembra 2019. biće definisani budžet i namjena sredstava.

Od maja ove godine se realizuje projekat sa GIZ-om i CEFTA-om. Golubović je podsjetio da je predstavnik Komore Balša Ćulafić, koordinator za saradnju sa međunarodnim komorskim asocijacijama, zadužen za praćenje realizacje ovih projekata.

Predsjednik Komore je ocijenio da se međusobni ekonomski odnosi i saradnja dije države kontinuirano unapređuju i rastu. Robna razmjena je u posljednje četiri godine povećana skoro 100 odsto i u prošloj godini iznosila 248 miliona eura. Broj njemačkih turista koji dolaze u našu zemlju ima zapažen trend rasta, što je veoma značajno. Njemački investitori su od državne obnove nezavisnosti 2006. uložili blizu 300 miliona eura.

- Crna Gora je elitna turistička destinacija pa se nadam da ćemo ohrabriti njemačke investitore da ulažu u ovu našu stratešku privredenu granu. Najavljeno je da će investitori iz te zemlje graditi vjetropark kod Budve i u solarnu elektranu u Podgorici - riječi su Vlastimira Golubovića.

Na sastanku je saopšteno da avio dostupnost, koja je unaprijeđena, treba zajedničkim aktivnostima osnažiti a, ideja da se uskoro uvede linija Hamburg-Podgorica.

- Bilo bi jako dobro kada bi njemačke kompanije Simens ili Boš, koje su prisutne u Podgorici, zainteresovali za izgradnju fabrike kod nas. Ove respektabilne kompanije mogle bi iskoristiti kapactete crnogorskih slobodnih i biznis zona u kojima važe posebni podsticaji za biznis. Investitori iz Njemačke prostor za angažman mogu naći i u projektima saobraćajne infrastrukture. U KAP-u se radi fabrika za proizvodnju aluminijskih trupaca, gdje bi njemački partneri mogli da izgrade proizvodni objekat- zaključio je Golubović.