You are here

Ambasador Makedonije u Komori

11/03/2014

Ambasador Republike Makedonije u Crnoj Gori Aleksandar Vasilevski posjetio je 11.03.2014. godine Privrednu komoru Crne Gore i sa predsjednikom Velimirom Mijuškovićem razmijenio informacije o stanju ekonomija, saradnji i mogućnostima njenog unapređenja.

Predsjednik Mijušković je prezentovao kretanja crnogorske ekonomije, kao i aktivnosti Komore Crne Gore.

Obim robne razmjene Crne Gore i Makedonije u 2013. godini iznosi 27,9 miliona eura, što je niže 6,4% u odnosu na 2012. godinu. Izvoz od 2,8 miliona eura je činio 0,7% ukupnog izvoza i bilježi rast 21,7%, dok je uvoz 25,1 miliona eura ili 1,4% ukupnog uvoza i niži je 8,7%. Pokrivenost uvoza izvozom je 11,2%.

Ukupne investicije iz Makedonije od 2006. do 2013. iznose 9,1 miliona eura.

Na sastanku je bilo riječi o saobraćajnoj infrastrukturi jer predstavlja limitirajući faktor za razvoj trgovine između dvije zemlje.

Predsjednik Mijušković je ocijenio da je Luka Bar potencijal od izuzetne važnosti za ekonomiju Crne Gore, koji treba da bude više uposlen i korišćen.

Sagovornici su saglasni da treba tražiti prostor kako bi se privredna saradnja između Crne Gore i Makedonije unaprijedila i dalje snažila.

Ambasador Vasilevski  i predsjednik Mijušković su kazali da će zajedničkim djelovanjem, u okvirima svojih nadležnosti, učiniti sve kako bi unaprijedili ekonomske veze Makedonije i Crne Gore.

Nike air jordan Sneakers | Sneakers Nike