You are here

Čarter linije za veću posjetu čeških turista

12/05/2020

Predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović i ambasador Republike Češke Karel Urban razgovarali su 12. maja 2020. godine o mogućnostima intenziviranja ekonomske saradnje dvije zemlje nakon prestanka pandemije izazvane virusom COVID-19.

Riječ je prvoj posjeti ambasadora neke države Privrednoj komori od proglašenja pandemije.

Predsjednik Komore Golubović je istakao da je Crna Gora kvalitetno odgovorila izazovima pandemije i zaštitila zdravlje građana, te da su sada u fokusu aktivnosti koje će doprinijeti ozdravljenju ekonomije. Podsjetio je na Vladine mjere podrške stanovništvu i preduzećima, te upoznao gosta da je u pripremi novi paket usmjeren na podsticanje investicionih i poslovnih aktivnosti.

- Moramo da intenziviramo poslovne aktivnosti i, u što je moguće većoj mjeri, iskoristimo predstojeću turističku sezonu. U prilog nam ide što smo imali mali stepen oboljevanja građana, te što smo na putu da postanemo corona-free destinacija. U tome treba tražiti prostor za pokretanje aktivnosti u turizmu – kazao je Golubović.

On je izrazio očekivanje da će rezutatima u ovom sektoru naročito značajno doprinijeti domaći i regionalni turisti. Pozvao je i goste iz Češke da ljeto provedu u Crnoj Gori.

- Većoj posjeti turista iz Češće sigurno bi doprinijelo uspostavljanje čarter avio linija između naše dvije države – kazao je predsjednik Komore.

Ambasador se saglasio sa ovom ocjenom i podsjetio da je češki avioprevoznik, prije pandemije, vodio pregovore sa Aerodromima Crne Gore o mogućnostima za realizaciju čarter linije, te je izrazio očekivanje da će oni ubrzo biti nastavljeni. Čarter linija bi doprinijela i većem broju posjeta crnogorskih turista Češkoj.

Ambasadora Urbana su interesovale oblasti crnogorske ekonomije koje će biti u fokusu razvojnih aktivnosti nakon prestanka epidemije izazvane korona virusom.

- Ambasada mnogo polaže u podršku češkim privrednicima i tražimo informacije o konkretnim projektima u koje mogu biti uključeni – rekao je Urban.

Podsjetio je da je češka kompanija AŽD već duži niz godina prisutna u Crnoj Gori sa mnoštvom uspješnih projekata te da je zainteresovana za dalji razvoj svojih aktivnosti na crnogorskom tržištu.

Kao oblast moguće saradnje privrednika dvije države sagovornici su prepoznali i izgradnju cementare u Crnoj Gori. Predsjednik Komore je ukazao da Pljevlja imaju odličnu sirovinsku osnovu za proizvodnju cementa.

Golubović je ambasadoru predstavio razvojne projekte sa posebnim akcentom na energetiku i izgradnju saobraćajne infrastrukture, te ukazao na mogućnosti razvoja drvne industrije i logističku podršku Luke Bar.

Prema njegovim riječima epidemija izazvana korona virusom je ukazala na značaj domaće proizvodnje, te očekuje da će ona biti u fokusu razvojnih politika Crne Gore. Privredu je, naglašava, neophodno zasnovati na korišćenju komparativnih prednosti koje pruža bogatstvo njenih prirodnih resursa.

- Ohrabrujem sve češke proizvođače i investitore da razmišljaju o realizaciji projekata u Crnoj Gori. Komora je otvorena da pruži potrebne informacije i podršku svima koji žele da započnu poslovanje u našoj zemlji – kazao je Golubović, predstavljajući pogodnosti naših biznis zona, te mogućnosti investiranja kroz program ekonomskog državljanstva.

Sagovornici su se saglasili da će uložiti dodatne napore kako bi odlične političke relacije dvije države pratili jednako dobri ekonomski odnosi. Potrebno je raditi na povećanju robne razmjene, koja je u 2019. iznosila 60 miliona eura. Od 2006. godine u Crnu Goru je iz Češke investirano 30 miliona eura.

Razmotriće se mogućnost organizovanja foruma privrednika dvije države u drugoj polovini godine. Predsjednik je pozvao češke privrednike da učestvuju u radu Konferencije o ekonomiji koju će Komora jubilarni deseti put organizovati u decembru u Budvi.

U radu sastanka učestvovali su savjetnik ambasadora Miroslav Mašković i savjetnica predsjednika Komore dr Nina Drakić.

Asics shoes | Autres