You are here

Intenzivirati saradnju sa Bugarskom

19/06/2020

Predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović razgovarao je 19. juna 2020. godine sa ambasadorkom Bugarske Meglenom Plugčievom-Aleksandrovom o daljim koracima na intenziviranju ekonomske saradnje dvije države.

U fokusu je bila predstojeća posjeta Crnoj Gori predsjednika Bugarske Rumena Radeva, planirana za 6. i 7. jul. U delegaciji Bugarske biće i predsjednik Privredne komore te države Tsvetan Simeonov, pa je dogovorena organizacija sastanka sa predsjednikom Golubovićem i njegovim saradnicima.

Sagovornici su se saglasili da jedna od tema predstojećih razgovora bude organizacija foruma privrednika dvije zemlje. Predsjednik Golubović je predložio da se ovakav skup održi uoči Konferencije o ekonomiji koju će Komora organizovati u decembru, a tada će u Budvi takođe biti Samit premijera zemalja Centralnoevropske inicijative. To će, prema ocjeni Golubovića, biti dobra prilika ne samo za bilateralne, već i multilateralne razgovore privrednika.

Predsjednik i ambasadorka su se saglasili da ima mnogo prostora za širenje ekonomske saradnje dvije države. Mogućnost, između ostalog, postoji u razvijanju projekata u energetici i zajedničkom izvozu struje preko podmorskog kabla prema Italiji. Bugarska može da ponudi know-how za projekte koji se finansiraju iz EU fondova, kao i iz oblasti dualnog obrazovanja koje je jako razvijeno u toj zemlji. Ambasadorka je ocijenila da postoji i značajan prostor za povećanje robne razmjene između dvije zemlje ističući da, na primjer, bugarski turisti izuzetno cijene kvalitet Nikšićkog piva, pa je izrazila uvjerenje da bi ovaj proizvod bio uspješan na njihovom tržištu.

Korona kriza je istakla potrebu za restrukturiranjem crnogorske ekonomije u pravcu proizvodnih djelatnosti, ocijenio je predsjednik Komore. Ambasadorka se saglasila, uz ocjenu da je diversifikacija preduslov dugoročnog razvoja. Bugarska je nedavno donijela regulativu da u trgovinama 90 odsto robe bude iz domaće proizvodnje, što predstavlja izuzetan podstrek ovom sektoru. Iskustva Bugarske po ovom pitanju mogla bi biti korisna za Crnu Goru, saglasili su se sagovornici.

U radu sastanka učestvovali su potpredsjednik Privredne komore Ivan Saveljić, savjetnica predsjednika dr Nina Drakić i druga sekretarka u Ambasadi Republike Bugarske Elitza Peeva.

spy offers | Nike Shoes