You are here

Investitori iz Emirata zainteresovani za Crnu Goru

05/11/2020

Ambasadorka Ujedinjenih Arapskih Emirata Nabila Abdelaziz Naser Saed Alshamsi posjetila je 5. novembra 2020. godine Privrednu komoru Crne Gore i sa predsjednikom Vlastimirom Golubovićem razgovarala o mogućnostima intenziviranja ekonomske saradnje dvije zemlje.

Sagovornici su se saglasili da veoma kvalitetni politički odnosi dvije države predstavljaju odličnu pretpostavku za jačanje ekonomskih veza.

- Naš prioritiet će biti jačanje ekonomske saradnje izmedju dvije zemlje. Uvjerena sam da je Crna Gora raj koji obiluje potencijalima za ulaganje. Želimo da budemo vaši strateški partneri i povežemo vas sa investitorima koji su zainteresovani da ulože u ekonomiju Crne Gore – saopštila je ambasadorka. 

Prema njenim riječima, crnogorska obala je već svima veoma dobro poznata, pa je njen cilj da privrednicima iz domovine predstavi potencijale sjevera naše zemlje i prije svega mogućnosti za pokretanje proizvodnih pogona.

- Postoje zainteresovani investitori iz Emirata za ulaganje u proizvodnju na sjeveru Crne Gore, samo ih treba usmjeriti – rekla je Alshamsi.

Predsjednik Komore Golubović zahvalio je ambasadorki na iskazanom interesovanju Ujedinjenih Arapskih Emirata za ulaganje u Crnu Goru.

On je konstatovao da izvanredni politički odnosi generišu sve sadržajniju saradnju sa UAE u svim oblastima, te da su ekonomske relacije u kontinuiranom usponu. Ulaganja iz UAE u našu ekonomiju od 2007. godine do danas iznose 363,2 miliona eura, po čemu je ova država na 11 mjestu liste najznačajnijih investitora. Među najvećim ulaganjima su ona Abu Dabi Capital Groupa u Capital Plazu, Državnog investicionog fonda iz Dubajia u Porto Montenegro, BMJ Industriesa u novi Duvanski kombinat, Masdar Energy u vjetropark Krnovo. Sa druge strane, robna razmjena dvije zemlje iznosi skromnih dva miliona eura i postoji značajan prostor za njeno unapređenje. Golubović je izrazio posebnu zahvalnost Ambasadi UAE na podršci Crnoj Gori tokom pandemije Covid-19 i vrijednim donacijama našem zdravstvenom sistemu.

- Hvala Ujedinjenim Arapskim Emiratima što podržavaju ekonomski razvoj Crne Gore. Svi investitori su dobrodošli u našu zemlju – naglasio je Golubović, koji je ukratko predstavio investicione projekte i potencijale Crne Gore.

Posebno je potencirao mogućnosti izgradnje fabrike cementa u Pljevljima, pokretanja drvoprerađivačkih pogona, zatim investicije u agrar, energiju iz obnovljivih izvora, cirkularnu ekonomiju, kao i povoljnosti poslovanja u biznis zonama. Ukazao je na značaj Luke Bar koja bi, revitalizacijom željeznice i izgradnjom autoputa, mogla da postane logistički centar koji povezuje zapadnu i jugoistočnu Evropu.

Tokom sastanka, prezentovane su i aktivnosti Privredne komore, njena uloga kao institucionalnog partnera donosiocima odluka na državnom i lokalnom nivou, te uticaj na kreiranje ambijenta za poslovanje u Crnoj Gori. Najavljeno je da će komore naše zemlje i UAE potpisati memorandum o razumijevanju, što će doprinijeti intenzivnijim bilateralnim odnosima privrednika. Crna Gora će učestvovati naredne godine na World EXPO Dubai sajmu, a predsjednik Golubović je zahvalio ambasadorki što ćemo biti oslobođeni troškova zakupa izložbenog prostora. Predloženo je da se u tom periodu organizuju dva poslovna foruma, gdje bi naši privrednici bili u mogućnosti da uspostave partnerstva sa predstavnicima kompanija iz Abu Dabija i Dubajia.

Nike Sneakers | Air Jordan