You are here

Podstaći poslovnu saradnju Crne Gore i Argentine

07/09/2020

Ambasador Argentine Estanislao A. Zawels posjetio je 7. septembra 2020. godine Privrednu komoru Crne Gore i sa predsjednikom Vlastimirom Golubovićem razgovarao o mogućnostima intenziviranja ekonomske saradnje dvije države.

Sagovornici su se saglasili da, iako dvije zemlje baštine veoma dobre političke odnose, njihove ekonomske relacije su veoma skromne, što pokazuje i robna razmjena u 2019. godini, ostvarena u iznosu od 2,5 miliona eura. Takođe, postoji značajan prostor za povećanje turističkog prometa, s obzirom na to da je našu državu prethodne godine posjetilo nešto manje od 2000 gostiju iz Argentine i ostvarilo 4,5 hiljada noćenja. Od obnove nezavisnosti nijesu zabilježene argentinske investicije u crnogorsku ekonomiju.

Predsjednik Golubović je predstavio makroekonomske pokazatelje Crne Gore i projekte koji se realizuju ili su u planu u prioritetnim oblastima razvoja.

- Upućujem poziv argentinskim privrednicima da investiraju u crnogorsku poljoprivredu, energetiku, turizam – kazao je Golubović.

Prezentujući povoljnosti investicionog i biznis ambijenta u našoj zemlji, posebno se fokusirao na mogućnosti poslovanja u Luci Bar.

- Luka Bar predstavlja svojevrsni ulaz u ovaj dio regije i čvorište iz kog se tržište Evrope može snabdijevati argentinskim proizvodima. Ona ima značajne kapacitete za pretovar roba, a pruža i brojne benefite za sve koji razviju proizvodnju u njenoj Slobodnoj zoni – naglasio je predsjednik Komore.

On je potencirao da Crna Gora, iako mala, predstavlja značajno tržište, jer tokom sezone privlači više od dva miliona turista, a takođe članica Svjetske trgovinske organizacije, te ima potpisane sporazume o trgovini sa EU, Rusijom, Turskom i drugim zemljama.

Ambasador Zawels je ocijenio neophodnim da privredni potencijali Crne Gore budu snažnije prepoznati u argentinskoj biznis zajednici. Saradnju ne vidi samo kroz rast trgovinske razmjene između dvije zemlje, već i u zajedničkim ulaganjima njihovih privrednika.

- Vjerujemo u joint-venture gdje bi argentinski i crnogorski privrednici ostvarivali benefite i otvarali nova radna mjesta – naveo je Zewels.

Zbog toga je, smatra, neophodno organizovati susrete privrednih delegacija, a priliku za to sagovornici su prepoznali u okviru narednog Novosadskog sajma poljoprivrede, gdje će se predstaviti kompanije iz obje države. Ideju o poslovanju argentinskih kompanija u okviru Slobodne zone Luke Bar, ambasador je ocijenio interesantnom.

- Luka Bar i auto put prema Srbiji promjeniće geopolitički i ekonomski položaj Crne Gore – rekao je ambasador.

Predstavio je Argentinu kao snažnu ekonomiju koja primjenom najsavremenijih tehnologija mnogo polaže u razvoj agrara, energetike, ICT sektora. Prepoznati su po proizvodnji satelita za upotrebu u agraru i komunikacijama, high end tehnologiji, softveru, a možda najviše po kvalitetnom mesu i vinu. Razmjena proizvoda, tehnologija i know-how mogli bi biti interesantni potencijalnim partnerima iz Crne Gore.

- Od vas možemo mnogo da naučimo što se tiče turizma – ocijenio je ambasador.

Predsjednik Golubović je informisao sagovornika da je 2013. Komoru posjetila delegacija argentinske oblasti Ćako, koju je predvodio guverner Kapetanić. Dvije godine kasnije crnogorska delegacija uzvratila je posjetu Argentini, a 2019. u Podgorici su boravili predstavnici poslovne zajednice Južne Amerike.

- Prostora za saradnju ima jako mnogo i komore dvije države će u saradnji sa diplomatskim predstavništvima pripremiti susret privrednika Argentine i Crne Gore na Novosadskom sajmu – zaključeno je na sastanku.

short url link | Sneakers Nike