You are here

Okrugli sto: Razmatranje odredbi nacrta zakona o upravljanju otpadom

21/06/2021

Privredna komora Crne Gore u saradnji Ministarstvom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma organizuje okrugli sto na temu: Razmatranje odredbi Nacrta zakona o upravljanju otpadom.

Okrugli sto će se održati u srijedu, 23. juna 2021. godine, sa početkom u 12:30 časova u Privrednoj komori Crne Gore (sala I), ul. Novaka Miloševa 29/II, Podgorica. Takođe, omogućeno je i praćenje događaja putem platfome ZOOM.

Uzimajući u obzir pravnu tekovinu Evropske unije koja se od donošenja postojećeg Zakona o upravljanju otpadom (,,Sl. list CG", br. 64/11, 39/16) značajno promijenila, bilo je neophodno  izraditi novi Zakon o upravljanju otpadom. Dalja transpozicija i implemtacija EU propisa u oblasti upravljanja optadom je važan segment u procesu pridruživanja Crne Gore.  Na bazi iskustva i dosadašnjeg sprovođenja, novi Zakon će značajno unaprijediti zaštitu zdravlja ljudi i životne sredine od štetnih uticaja proizvodnje i upravljanja otpadom, omogućiti efiksano upravaljanjem resursima i klasifikaciju i planiranje otpada, te samim tim olakšati krajnjim korisnicima sprovođenje ovog zakona.

Okrugli sto se organizuje u cilju upoznavanja relevantnih subjekata u Crnoj Gori sa obavezama koje Nacrt zakona predviđa, posebno sa aspekta novih obaveza za privredu. U cilju što kvalitetnije pripreme ovog događaja, molimo Vas da nam eventualna  pitanja, komentare i sugestije na ovaj nacrt zakona dostavite do ponedjeljka 21. juna 2021. godine kako bismo ih objedinili i na pravi način upoznali donosioce odluka sa istim.

Cijeneći da ćete prepoznati značaj ove teme, molimo Vas da odredite predstavnike iz Vaše kompanije, odnosno institucije i njihovo učešće na Okruglom stolu prijavite najkasnije do ponedeljka, 21. juna 2021. godine, putem email-a: mrmus@pkcg.org.

Ukoliko pristupate događaju putem platforme ZOOM možete se registrovati putem linka: https://zoom.us/meeting/register/tJ0pceqsqjgsGdUCrRagWrrtLWj2HXxpslab.  

Nakon registracije dobićete mail sa neophodnim informacijama za učešće na Okruglom stolu. 

AGENDA

12:30-12:40 Uvodno obraćanje (Slavica Pavlović, direktor Sektora za udruženja, Privredna komora; Igor Jovanović, rukovodilac Direkcije za upravljanje otpadom i komunalni razvoj, Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma)

12:40-13:00 Prezentacija: Nacrt zakona o upravljanju otpadom (Ružica Brnović, samostalni savjetnik, Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma

13:00-13:45 Diskusija

13:45-14:00 Zaključci