You are here

Potencijal Zapadnog Balkana za privlačenje stranih investicija u post-kovid periodu

20/05/2021

Privredna komora Crne Gore i Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana 6 imaju čast da Vas pozovu na onlajn prezentaciju studije: „Potencijal Zapadnog Balkana za privlačenje stranih investicija u post-kovid periodu“ 27. maja 2021. godine, sa početkom u 10:00 časova.

Privredna komora Crne Gore (PKCG), kao jedna od šest privrednih komora u okviru Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana (KIF ZB6), Vas poziva na prezentaciju studije „Potencijal Zapadnog Balkana za privlačenje stranih investicija u post-kovid periodu“.

Na ovom onlajn događaju eksperti komora zapadnog Balkana zajedno sa Bečkim institutom za međunarodne ekonomske studije predstaviće publici glavne zaključke studije koji ukazuju da bi ekonomije zapadnog Balkana mogle imati koristi od promjena koje očekuju postpandemijski svijet na polju poslovanja najvećih globalnih lanaca proizvodnje i snabdijevanja na novim tržištima, uz neophodan nastavak unapređenja ekonomskog ambijenta Zapadnog Balkana.

Pojmovi poput „reshoring“,„near-shoring” and „onshoring” su u porastu, kako u medijima, tako i u akademskim krugovima, što odražava trenutni trend međunacionalnih kompanija da preispitaju svoje lance snabdijevanja. Prekidi koje je donjela pandemija COVID-19 natjerali su kompanije da razmišljaju o povećanju otpornosti svoje proizvodnje na neočekivane okolnosti kroz diverzifikaciju snabdijevanja, kraće lance snabdijevanja, geografski bliže lokacije, veću proizvodnju kod kuće i povećanje zaliha. Studija je pokazala da će uslijed gore pomenutih razloga, sasvim izvjesno porasti zainteresovanost i potražnja za poslovanjem u zemljama i regionima bližim zapadnoj Evropi, upućujući da ovaj trend može proizvesti pozitivan efekat na poslovanje već prisutnih domaćih kompanija čak i da je u pitanju promjena manjih obima u poslovanju međunarodnih grupacija i lanaca.

Da bi se povećao potencijal u postpandemijskom svijetu, analiza studije pokazaće da bi ekonomije Zapadnog Balkana mogle imati koristi od maksimiziranja svojih (opaženih) jakih strana i minimiziranja svojih (opaženih) slabosti. Kroz anketiranje i analiziranje stavova kompanija i lanaca koji posluju na globalnom tržištu došlo se do zaključaka koji upućuju da građenje na konkurentskoj prednosti niskih troškova rada neće biti dovoljno za privlačenje većih investicija u budućnosti, i da bi usredsređivanje pažnje na kvalifikovanu radnu snagu, ulaganje u obrazovanje, obuku i modernizaciju obrazovnog sistema, kao i poboljšanje infrastrukture bilo korisno za privlačenje novih investitora.

Analiza takođe otkriva da unapređenje saradnje između domaćih i stranih kompanija ima potencijal da obezbjedi pozitivna tehnološka prelivanja i veze dobavljača sa domaćim kompanijama, što bi dalje donjelo višestruku korist lokalnim kompanijama. Pojačavanje regionalne saradnje takođe je korisno, kako za strane investitore, jer bi mogli da se snabdijevaju regionalno, tako i za lokalne kompanije, jer bi im to omogućilo saradnju sa stranim kompanijama.

Zajednička prezentacija studije “Potencijal Zapadnog Balkana za privlačenje stranih investicija u post-kovid periodu” na koju pozivamo predstavnike poslovne zajednice, agencije za promociju investicija, kao i druge zainteresovane, ukazaće na širok dijapazan prilika koje proizlaze iz ove nove ekonomske stvarnosti.

Pozivamo Vas da nam se ovim povodom pridružite registracijom putem sledećeg linka i da u četvrtak 27. maja 2021. u 10 časova pored uključivanja na prezentaciju glavnih nalaza studije uzmete učešće u diskusiji koja će uslijediti na temu privlačenja stranih investicija i benefita koji će iz istih proisteći za domaće kompanije i regionalne lance snabdijevanja.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti Balši Ćulafić, koordinatoru za saradnju sa međunarodnim komorskim asocijacijama (M: +381 69 999993,E: bculafic@pkcg.org).