You are here

Doprinos razvoju objedinjavanjem naučnih, stručnih i privrednih potencijala

04/06/2021

Predsjednici Privredne komore i Inženjerske akademije Crne Gore, Vlastimir Golubović i prof. dr Mileta Janjić, potpisali su 4. juna 2021. godine Sporazum o saradnji ove dvije institucije.

Sporazum je zaključen polazeći od zajedničkog interesa dvije institucije da objedine naučne, stručne i privredne potencijale i stave ih u funkciju ekonomskog razvoja države.

„Inženjerska akademija Crne Gore i Privredna komora, kroz prenos znanja, iskustava, najbolje stručne i profesionalne prakse, nastojaće da doprinesu rješavanju pitanja od značaja za njihov rad. Predmet saradnje odnosi se na: razmjenu informacija, analiza i istraživanja iz djelokruga djelatnosti i poslova strana potpisnica; organizovanje okruglih stolova, seminara, predavanja i stručnih skupova od zajedničkog interesa; učešće na stručnim skupovima koje organizuje jedna od strana potpisnica; izdavanje monografija, publikacija, priručnika i sličnog; zajedničko uspostavljanje saradnje sa drugim organizacijama, ustanovama i licima u zemlji i inostranstvu, te druge oblike saradnje od zajedničkog interesa“, navodi se u Sporazumu.

- Tokom 93 godine postojanja, više inženjera rukovodilo je Privrednom komorom Crne Gore, i iskazujemo veliko uvažavanje prema doprinosu inženjerskog kadra razvoju kompanija i ekonomije naše zemlje. Sporazum sa Inženjerskom akademijom je formalni okvir saradnje koja će među našim institucijama biti mnogo šira nego što je u dokumentu navedeno, u skladu sa potrebama naših institucija – rekao je predsjednik Komore Golubović.

Predsjednik Inženjerske akademije prof. dr Mileta Janjić izrazio je zadovoljstvo formalizovanjem saradnje sa Privrednom komorom i izrazio uvjerenje da će je obilježiti brojne zajedničke aktivnosti na dobrobit poslovne i inženjerske zajednice.

Saradnja će biti konkretizovana, između ostalog, objavljivanjem Monografije Inženjerske akademije, u čiji će segment biti posvećen Privrednoj komori, cijeneći njen doprinos razvoju i izgradnji tehničko-tehnoloških kapaciteta, kao i afirmiciji značaja inženjerskih nauka.

Svečanom potpisivanju Sporazuma prisustvovali su potpredsjednik Inženjerske akademije mr Milojica Zindović i prof. dr Ljubomir Pejović, te generalni sekretar Privredne komore Mitar Bajčeta i savjetnik predsjednika Dragoljub Bulatović.