You are here

Golubović studentima: U biznis se ulazi da bi se uspjelo

18/02/2019

U biznis se ne ulazi da bi se probalo, već uspjelo. Za uspjeh u biznisu je potrebno znanje, čije se sticanje ne završava okončanjem studija, već traje tokom cijelog života. Znanje, odnosno diploma, nijesu dovoljni preduslovi za uspjeh. Znanje koje ste stekli tokom školovanja morate transformisati u vještine, koje vas, uz dozu hrabrosti, vode uspješnom biznisu. Ovo je studentima Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore poručio predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović, tokom predavanja na temu „Poslovanje u Crnoj Gori, izazovi i šanse”, 18. februara 2019. godine.

Predavanje je organizovano u okviru manifestacije „The Right Start”, svojevrsne uvertire za ljetnji semestar na Ekonomskom fakultetu. Prisustvovali su, pored brojnih studenata, dekan prof. dr Nikola Milović i uvaženi profesori ovog fakulteta.

Predsjednik Komore je ukazao da se biznis ne pokreće na kratak rok, jer on ne može biti uspješan u tom periodu. Prema njegovim riječima, biznis nema granica i ne treba ga ograničavati jednim tržištem, posebno ovako malim i otvorenim kakvo je crnogorsko.

- Biznis mora da se razvija i izlazi iz regionalnih okvira. Kada razmišljate o biznisu nemojte svoje ambicije zadovoljiti time da budete prosječni, već da uvijek budete među prvima. A da biste bili u toj poziciji, potrebno je da imate stručan, obrazovan kadar koji ćete, zajedno sa vama, usavršavati cijelog radnog vijeka. Najveći kapital svakog biznisa su obrazovani i kreativni mladi ljudi – kazao je Golubović.

Za uspješno poslovanje, naglasio je on, takođe je neophodno uvoditi standarde u tehnološke procese, te izgraditi povjerenje sa poslovnim partnerima, klijentima i zaposlenima.

Predsjednik je studente upoznao sa svojim poslovnim putem, te govorio o organizaciji, aktivnostima i uticaju Privredne komore na ekonomska kretanja u Crnoj Gori i unapređenje ambijenta za poslovanje. Pozicija najstarije poslovne asocijacije je značajno ojačana nakon što je početkom prošle godine stupio na snagu novi Zakon o Privrednoj komori, čime je ona postala institucionalni partner donosiocima odluka na državnom i lokalnom nivou. Privredna komora daje mišljenje o tekstovima zakona koji se odnose na poslovni ambijent, prije nego dođu na Vladu.

Govoreći o privrednim kretanjima, Golubović je ukazao na veliki napredak u razvoju koji je postignut od sticanja nezavisnosti naše zemlje. Prema njegovim riječima, i prethodnu godinu je obilježio ekonomski rast po jednoj od najvećih stopa u Evropi i očekuje se da će ona iznositi 4,9 odsto. Pozitivni trendovi se nastavljaju i u prvim mjesecima 2019.

Ocjenjuje da posebno raduje evidentan rast u realnom sektoru, kao i da će značajne rezultate dati investicije od 270 miliona eura planirane u agraru tokom narednih godina. Šansu za razvoj vidi u povezivanju poljoprivrede i prehrambene industrije sa turizmom, na čemu se intenzivno radi.

O povoljnom ambijentu za poslovanje i ulaganje govore i strane direktne investicije koje su u 2018. dostigle blizu 800 miliona eura. Rastu investicije iz zemalja članica NATO, nakon pristupanja naše zemlje toj alijansi, naglašava on.

- Nadam se da će u narednih nekoliko godina Crna Gora postati članica Evropske unije. Evropske integracije znače uvođenje standarda u poslovanje, unapređenje sistema obrazovanja i prisustvo na velikom tržištu, uz slobodan protok roba i kadrova – kazao je Golubović, dodajući da je jako značajna i brzina ulaska u EU, i na taj način mogli što prije da koristimo njene strukturne fondove i dodatno podigli nivo ekonomskog razvoja.

Dekan Ekonomskog fakulteta prof. dr Nikola Milović je kazao da je partnerstvo dvije institucije višedecenijsko. Jedan od vidova partnerstva je participacija profesora i studenata Ekonomskog fakuteta u radu Konferencije o ekonomiji koju Komora već godinama organizuje. On je zahvalio predsjedniku Komore Goluboviću na podršci i prijateljskom odnosu prema Ekonomskom fakutetu.

- Ekonomski fakultet mora da uradi sve kako bi njegovi studenti sjutra bili spremni za biznis. Moramo da vas ohrabrimo, ali ne previše, jer ne smijemo da vam damo čelična krila kojima ne možete da letite. Zato je potrebno da imamo snažno partnerstvo sa institucijama kakva je Privredna komora i sa ljudima kakav je Vlastimir Golubović – kazao je Milović.