Građevinari od juna u fokusu Poreske uprave

26/05/2020

U Privrednoj komori Crne Gore 26. maja 2020. godine organizovan je sastanak predstavnika građevinske industrije i Poreske uprave. Tema je bila realizacija programa za obezbjeđenje poštovanja poreskih propisa od strane obveznika iz ove djelatnosti.

Predstavnici Poreske uprave pojasnili su da program proizilazi iz kampanje, koja se već drugu godinu sprovodi po smjernicama MMF-a. Istakli su da građevinska industrija predstavlja jednu od vodećih privrednih grana u Crnoj Gori, te da posjeduje značajan potencijal za ekonomski i fiskalni rast, ali i nosi velike rizike vezane za nepoštovanje poreskih propisa. Poreska uprava je analizirala rizike u ovoj djelatnosti i utvrdila da dio poreskih obveznika posluje u sivoj zoni, zbog čega država gubi značajne fiskalne prihode.

Od početka juna počeće kontrole i to najprije fizičkih lica na primorju, pa zatim i pravnih i njome će biti obuhvaćene građevinske firme, projektanti i agencije koje se bave prodajom nepokretnosti. Posebno će se voditi računa o građevinarima koji do sada nijesu bili obuhvaćeni inspekcijskim kontrolama, te tamo gdje postoji rizik od zastarijevanja fiskalnih potraživanja koja se odnose na porez na dobit, PDV i doprinose.

U fokusu pažnje Poreske uprave biće i kontrola regularnosti poslovanja sa aspekta registracije djelatnosti, prijave zaposlenih i isplate zarada, korišćenja prava na povraćaj PDV kredita i raspolaganja novčanim sredstvima.

Sprovođenje programa doprinijeće povećanju broja obveznika registrovanih u građevinskoj industriji, te uspostavljanju kvalitetnijeg poslovnog ambijenta i sankcionisanju nelojalne konkurencije.

Predstavnici građevinskog sektora su tokom razgovora sa predstavnicima Poreske uprave ukazali na potencijalne neregularnosti koje mogu biti predmet posebne pažnje inspektora.

Ovo je bio samo prvi sastanak na ovu temu u Privrednoj komori. Očekuje se da će aktivnosti Poreske uprave u građevinskom sektoru biti razmotrene u širem sazivu privrednika i predstavnika institucija.

U radu sastanka učestvovali su potpredsjednik Privredne komore Danilo Gvozdenović, sekretar Odbora građevinarstva i industrije građevinskih materijala Balša Rakčević, predstavnice Poreske uprave Tinka Kontić, pomoćnica direktora, Odsjek za inspekcijski nadzor Podgorica, Gordana Pejović, pomoćnica direktora, Sektor za poreske obaveze, te privrednici iz kompanija Zetagradnja – izvršni direktor Željko Vučeković i finansijski Jelena Krstajić, vlasnik Razvršja Saša Leković, Radovan Kovačević iz Korminga, iz kompanije Čelebić Ana Boričić sektor za plan i analizu, iz kompanije Arming Branka Pejović pravni sektor i Slavica Čukić finansijski sektor Normal Company.