You are here

Interakcija javnog i privatnog sektora kroz razvojna partnerstva

13/05/2019

Privredna komora Crne Gore, Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i GIZ Otvoreni regionalni fond za modernizaciju opštinskih usluga organizovali su 13. maja 2019. info dan/okrugli sto na temu „Interakcija javnog i privatnog sektora kroz razvojna partnerstva“.

Učesnike je u ime domaćina pozdravila dr Nina Drakić, direktorica Sektora za analize i istraživanja Privredne komore Crne Gore i koordinatorka Programa sertifikovanja opština sa povoljnim poslovnim okruženjem. Ona je kazala da je taj program namijenjen evaluaciji i unapređenju uslova poslovanja na lokalnom nivou. Razvila ga je regionalna mreža za povoljno poslovno okruženje, u koju su, pored Crne Gore, uključene Srbija, Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija i Hrvatska.

- U ovim zemljama želi se unaprijediti poslovni ambijent na lokalnom nivou, upravo kroz dobijanje sertifikata za povoljno poslovno okruženje – rekla je Drakić.

Crna Gora je u ovom programu dvije godine. U skrining poslovnog ambijenta uključeno je šest opština: Podgorica, Cetinje, Danilovgrad, Bijelo Polje, Žabljak i Tivat. Drakić je saopštila da je pri kraju dostavljanje dokazne dokumentacije, te da će nezavisni evaluatori napraviti procjenu i dati odgovarajuće preporuke za dostizanje poslovnog ambijenta u opštinama u skladu sa potrebama privrede.

- U težnji da regionalna mreža pomogne lokalni razvoj u opštinama u kojima se sprovodi sertifikovanje, uz podršku GIZ-a otpočeo je program razvoja javno-privatnih partnerstava kroz njemački DeveloPPP. Na ovaj način pokušavamo da pomognemo kompanijama iz ovih opština da apliciraju za sredstva iz DeveloPPP fonda, na taj način ostvare svoje komercijalne interese i doprinesu realizaciji ciljeva zajednice, odnosno društva – objasnila je ona.

Drakić je istakla da su dva službenika Stručne službe Privredne komore obučena za pisanje DeveloPPP projekata i pozvala privrednike da iskoriste njihovo znanje za kreiranje projektnih aplikacija kako bi došli do sredstava iz pomenutog fonda.

Ekspertkinja Elma Badžak prezentovala je program njemačke vlade DeveloPPP koji pruža ciljanu podršku za privatne investicije, uključivanje privatnog sektora u razvojna pitanja lokalne zajednice i podršku djelatnostima kojima pripadaju. Program je iniciralo Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Njemačke 1999. godine i implementiran je u više od 70 novoindustrijalizovanih i zemalja u razvoju. Njime je ostvareno više od 1200 partnerstava u brojnim segmentima, kao što su ekologija, energetika, trgovina i zdravstvo.

Zajednički projekti GIZ-a i privrede, tzv. razvojna partnerstva (DPP) povezuju privredne interese i razvojnopolitičke ciljeve, kao što su uvođenje novih tehnologija, enegetske efikasnosti, upravljanje otpadom i vodama, transferom tehnologija i znanja, stručnog obrazovanja i industrijski razvoj. GIZ pruža podršku pri finansiranju u maksimalnom iznosu do 50% ili 200.000 eura ukupnog budžeta, koordinira aktivnosti ili povezuje s važnim akterima. Firme unose u projekat svoju tehnologiju, kapital i stručno znanje. Odgovornost, trošak i rizike snose oba partnera podjednako.

Nemačko Ministarstvo za privrednu saradnju i razvoj finansira develoPPP.de program a realizuje ga GIZ GmbH, DEG i Sequa. Četri puta godišnje mogu aplicirati EU/EFTA kompanije uključujući i njihove kćerke firme, kao i lokalne iz Jugoistočne Evrope koje postoje najmanje dvije godine, imaju makar osam zaposlenih i ostvaruju godišnji promet veći od 800.000 eura. Zainteresovane firme mogu aplicirati sa projektnom idejom, koja se vrednuje određenim kriterijumima. Dogovoreni projekat se zajedno planira, finansira i realizuje.

Rokovi za apliciranje su od 15. februara 31. marta, zatim od 15. maja do 30. juna, od 15. avgusta do 30. septembra, te od 15. novembra do 31. decembra.

Učesnici skupa upoznati su i sa kriterijumima programa, vremenskim okvirom (maksimalno trajanje projekta je tri godine) i primjerima dobre prakse odnosno projektima koji se realizuju ili su završeni.

Postoji i mogućnost za učešće privrede, posebno velikih preduzeća, u Strateškim alijansama - projektima koji imaju potencijal da postignu visoke razvojne mogućnosti. Ovi projekti moraju sadržati visok nivo inovacija, učešće više zainteresovanih strana, širok i pozitivan uticaj. Ukupan budžet Strateških alijansi iznosi najmanje 750.000 eura (zajednički udio GIZ-a i privrede), a doprinos GIZ-a ne smije preći 50% ukupne vrijednosti projekta.

Na prezetaciji su privrednici imali priliku da kroz otvoreni dijalog diskutuju o projektima i potencijalnim partnerstvima koji mogu biti podržani od strane DeveloPPP i sličnih programa uz konkretnu asistenciju BFC SEE mreže, kao i da izraze svoj interes za učešće.

latest jordan Sneakers | New Balance 991 Footwear