Održana druga sjednica UNICEF-ovog Poslovnog savjeta

12/11/2021

Druga sjednica UNICEF-ovog Poslovnog savjeta za prava djeteta i društveno odgovorno poslovanje održana je u Privrednoj komori Crne Gore 12. novembra 2021. godine.

Nakon uvodnih izlaganja dr Mladen Perazića, direktora Sektora za obrazovanje i kvalitet Privredne komore, Huana Santandera, šefa predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori i Ane Rašović, savjetnice potpredsjednika Vlade, razmotreni su predlog Akcionog plana UNICEF-ovog Poslovnog savjeta za 2022. (koji će biti usvojen do kraja godine), kao i struktura Strategije ovog tijela za period 2022-2025. godina.

Podsjetimo, UNICEF je osnovao Poslovni savjet za prava djeteta kako bi se omogućila saradnja sa privatnim sektorom, ujedinili napori i resursi za društveno odgovorne inicijative koje će dovesti do konkretnih, održivih i pozitivnih promjena u životima djece.

Efektivnije učešće privatnog sektora postalo je neophodno tokom krize izazvane pandemijom COVID-a-19, jer je ona povećala siromaštvo djece, rizik od nasilja i probleme mentalnog zdravlja, a rezultirala je i krizom u vezi s mogućnošću obrazovanja.

Cilj Poslovnog savjeta da se kroz lakšu koordinaciju i zajedničke akcije privatnog sektora i UNICEF-a doprinese rješavanju prioritetnih pitanja prava djeteta u zemlji.