You are here

Omogućiti izvoz drveta u afričke zemlje

14/10/2020

Predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović, 14. oktobra 2020. razgovarao je sa predstavnicima kompanija Boise39 iz Maroka i Javorak Nikšić, Zouhair Bouananom i Branom Mićkovićem, koje se bavi proizvodnjom i prometom rezane bukove građe.

Na sastanku je ukazano na probleme koje imaju drvoprerađivači pri izvozu robe na tržište zemalja Maroka, Alžira, Tunisa i UAE. Naime, Kompanija Boise 39 je potpisala ugovor sa crnogorskim drvoprerađivačima: Javorak, Duga, Drvex, Brezna Future, NK šume, Pelengić Trade, Keker, Lancer i Prizma o mjesečnom izvozu 2.500 m3 rezane bukove građe. Međutim, ovako izvezena roba ne može biti konkurentna na navedenim tržištima, zbog nepostojanja bilateralnih sporazuma o slobodnoj trgovini, na osnovu kojih bi ova roba imala povlašćen carinski tretman.

Upoznali su predsjednika Golubovića sa podatkom da je u Luci Bar, zbog navedenog problema, trenutno lagerovano oko 4000 m3 rezane bukove građe, što dodatno ukazuje na neophodnost razrješenja problema plasmana.

Predsjednik Privredne komore Golubović je najavio da će Komora uputiti inicijativu resornim ministarstvima, kako bi se ovaj problem što prije riješio.