You are here

Podrška Vlade, Glavnog grada i Komore kompanijama „Dadi“ i TV centar „Đečević“

22/09/2020

Ministarka bez portfelja Marija Vučinović, gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković i predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović obišli su 22. septembra 2020. godine objekte robne kuće Dadi i TV centra „Đečević“ koji su dan ranije izgorjeli na Karabuškom polju.

Oni su izrazili podršku Vlade, lokalne samouprave i Privredne komore vlasnicima „Dadi Exporta“ Muameru Muratoviću i TV centra „Đečević“ Mustafi Đečeviću, odnosno njihovim kompanijama koje zapošljavaju oko 200 radnika. Razgovarano je o modelima pomoći koja im se u ovom trenutku može pružiti s obzirom na to da je u požaru pričinjena velika materijalna šteta njihovim objektima.

Ministarka Marija Vučinović, koja je predsjednica Vladine komisije za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, istakla je da će Vlada Crne Gore, u skladu sa svojim mogućnostima, pomoći kao i svaki put do sada prilikom ovakvih nepogoda. 

- Ono što je najbitnije jeste da nije bilo ljudskih žrtava, ali materijalna šteta je ogromna i mi ćemo pokrenuti inicijativu da se objekti saniraju i pomogne kako bi se zaposleni vratili na svoja radna mjesta - kazala je Vučinović.

Predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović takođe ističe da je najvažnije što su svi zaposleni na vrijeme evakuisani, te nijesu bili ugroženi, a takođe je posebno bitno i to što se povrijeđeni vatrogasci danas dobro osjećaju.

On je najavio da će Upravni odbor Privredne komore narednih dana izaći sa preporukama prema Glavnom gradu, Opštini Tuzi, Vladi Crne Gore, Investiciono razvojnom fondu i komercijalnim bankama kako bi se olakšala situacija u kompanijama Dadi i TV centar „Đečević“. Golubović je istakao potrebu da se odobre novi povoljni krediti i stavi moratorijum na otplatu postojećih, kako bi se što prije obnovile aktivnosti ovih privrednih društava.

- Podrškom sa svih nivoa obezbijediće se što skorije pokretanje aktivnosti ove dvije kompanije koje zapošljavaju gotovo 200 radnika. Izuzetno je značajno da se sačuva svako radno mjesto – naglasio je Golubović.  

Gradonačelnik Ivan Vuković je saopštio da, iako je požar u velikoj mjeri uništio objekte kompanija koji se nalaze na teritoriji Opštine Tuzi, a koje su svoje djelatnosti registrovale u Podgorici, gradska uprava će u narednim danima razmotriti sve mogućnosti da pomogne kompanije Dadi i TV centar „Đečević“ da održe svoje privredne aktivnosti i što prije krenu putem oporavka zbog teške i nepredvidive situacije koja ih je zadesila.

Vlasnik kompanije Dadi Muarem Muratović je zahvalio svima koji su pomogli u ovim teškim trenucima, ističući da je navažnije to što nije bilo težih povreda i ljudskih gubitaka.

- Svakako da je pričinjena ogromna materijalna šteta, jer je ovdje sjedište naše kompanije iz koje se snabdijeva 14 radnji sa preko 170 zaposlenih. Već sjutra ćemo sve zaposlene odavde prerasporediti na druga radna mjesta - zaključio je Muratović.

Amir Đečević, predstavnik rukovodstva kompanije TV centar „Đečević“ objasnio je da su pretrpjeli veliku materijalnu štetu kako na samom objektu, tako i u uništenoj robi.

- Ovo je firma koja postoji preko 50 godina i situaciju smo prihvatili kao novi izazov kojem ćemo uspješno odgovoriti - istakao je Đečević i zahvalio svima koji su pomogli ili ponudili podršku u ovoj teškoj situaciji.