Polugodišnje poslovanje u energetici i rudarstvu

09/07/2021

Odbor udruženja energetike i rudarstva Privredne komore Crne Gore, na sjednici održanoj 9. jula 2021. godine, razmotrio je rezultate polugodišnjeg poslovanja u ova dva sektora. Nikola Kovačević, izvršni direktor kompanije Mezon, izabran je za novog predsjednika ovog  Odbora.

- Riječ je o mladom i uspješnom direktoru kompanije koja zapošljava 100 radnika i još toliko ih privremeno angažuje po potrebi. Ovaj mladi menadžer može dati novi zamajac našem odboru – ocijenio je Igor Popović, Elko, koji je kandidovao Kovačevića.

Za novog člana Skupštine Privredne komore, u ime poslenika energetike i rudarstva, izabran je Radoš Lacman iz Uniprom-metala.

Tokom sjednice su razmotreni ostvarenje energetskog plana za prvih šest mjeseci 2021 godine i Izvještaj o aktivnostima Grupacije distributera nafte i naftnih derivata.

Darko Krivokapić, EPCG, kazao je da je u navedenom periodu u Crnoj Gori proizvedeno 1990 GWh električne energije, dok je potrošeno 1663 GWh. Elektroprivreda je proizvela 1696 GWh ili 85,24 odsto dok iz obnovljivih izvora potiče 294 GWh odnosno 14,76 odsto.

- Hidroproizvodnja je, što se EPCG tiče, u tome učestvovala 73 odsto, a Termoelektrana 27 odsto. Vjetroparkovi su proizveli 56 odsto energije iz obnovljivih izvora, a male hidroelektrane i solarne 44 odsto  – kazao je Krivokapić.

On je istakao i veliki značaj proizvodnje Termoelektrane u Pljevljima .

- Kad ne bismo imali Termoelektranu morali bismo godišnje da uvozimo struju u vrijednosti 100-150 miliona eura – riječi su predstavnika EPCG.

Zahvaljujući dobroj hidrološkoj situaciji, početkom godine zabilježena je velika proizvodnja i izvoz energije. Na kraju polugodišnjeg perioda vrijednost izvoza energije iznosila je 36,4 miliona eura dok je uvezeno struje za 21,4 miliona.

Prema njegovim riječima, ono što je atipično za ovu godinu, a što nije zabilježeno u protekloj deceniji, jeste da je drugi kvartal „skuplji“ od prvog, jer cijene na berzama energije imaju trend rasta.

- U suštini je riječ o trendu rasta cijena energenata kakav je zabilježen i kod goriva – prokomentarisao je Dragan Nikolić iz Jugopetrola.

Sekretar Odbora Ranko Vukmirović je tokom sjednice prezentovao proizvodne rezultate Rudnika uglja Pljevlja u prvih pola godine. Realizovano je 78 odsto planirane proizvodnje, odnosno 506 961,30 tona. Termoelektrani je isporučeno 438 906,40 tona, a za široku potrošnju 68 054,90 tona. Eksploatisano je 80 odsto otrivke u odnosu na plan.

Radoš Lacman, Uniprom metali, informisao je Odbor da su se u toku prvih šest mjeseci ove godine radovi izvodili na rudnicima (podzemna eksploatacija) Zagrad, Biočki stan i Đurakov do, dok ih nije bilo na površinskom kopu Štitovo zbog loših vremenskih prilika (u maju je bio snijeg preko 2 metra) već su planirani su od jula. U navedenom periodu ukupno je proizvedeno 282.093 tone rude crvenog boksita.

Izvezeno je 156.335 tona rude. Na zalihama ima oko 350.000 tona rude iz prošle i ove godine, jer je opao izvoz početkom 2020. godine zbog pandemije.

Izvještaj o o aktivnostima Grupacije distributera nafte i naftnih derivata prezentovao je njen predsjednik Dragan Nikolić iz Jugopetrola. On je informisao o urađenom u oblasti markiranja proizvoda i uvođenja premium goriva.

- Markiranje će predstavljati opterećenje od 3,5 miliona eura dodatnog troška a korist za državu je u suzbijanju crnog tržišta koje je istina malo u Crnoj Gori – rekao je Nikolić,

Na sjednici je pokrenuta inicijativa da članovi Odbora treba da budu uključeni u izradu izmjena i dopuna Zakona o rudarstvu i Zakona o geološkim istraživanjima. Privredna komora će raditi na tome, kao i na organizaciji javnih rasprava o ova dva propisa.