You are here

Predsjednik Golubović na Kopaonik biznis forumu

04/03/2019

Predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović učestvovao je u radu Kopaonik biznis foruma 2019, koji se održava od 3. do 6. marta.

Dvadeset peti Forum u organizaciji Saveza ekonomista Srbije imao je glavnu temu „Srbija deset godina posle velike recesije: snažan rast kao imperativ". Okupio je oko 1300 učesnika, državne zvaničnike, predstavnike poslovne i akademske zajednice, te članove diplomatskog kora. Skup je otvorio Aleksandar Vlahović, predsjednik Saveza ekonomista Srbije, a uvodno obraćanje su imali i Ana Brnabić, predsjednica Vlade Republike Srbije i Siniša Mali, ministar finansija.

Golubović je diskutovao na panelu „Zapadni Balkan – regionalni ekonomski prostor“ sa predsjednicima komora zemalja Zapadnog Balkana: Brankom Azeskim iz Makedonije, Markom Čadežom iz Srbije, Nemanjom Vasićem iz Bosne i Hercegovine, Boštjanom Gorjupom iz Slovenije, te generalnim sekretarom Komorskog investicionog foruma Safetom Gerxhaliuem. Panelom je moderirao generalni sekretar Regionalnog savjeta za saradnju Goran Svilanović.

Predsjednik crnogorske Komore je potencirao da CEFTA sporazum, koji od 2007. godine primijenjuju države Zapadnog Balkana, pruža dobar okvir za saradnju. Crna Gora i Kosovo su regionalno najintegrisaniji, jer je učešće CEFTA regiona u njihovoj ukupnoj robnoj razmjeni iznad 30%. U svim ostalim potpisnicama sporazuma učešće se kreće do 15%. Usporen rast uslovljen je netarifnim barijerama koje zemlje CEFTE nameću u međusobnoj trgovini.

- Procjena je da bi harmonizovanjem propisa, uzajamnim priznavanjem sertifikata, usklađivanjem rada inspekcijskih organa, odnosno punom implementacijom Dodatnog Protokola 5 mogli za trećinu uvećati obim trgovine u regionu. Logistički troškovi u regionu iznose 16% BDP-a što je dvostruko više u odnosu na evropski prosjek. Samo jedan dan zastoja robe na granici smanjuje njenu vrijednost za 1% a kada je riječ o poljoprivrednim proizvodima, čak i do 7% - pojasnio je Golubović.

Prema njegovim riječima, u Crnoj Gori, članici STO koja je duboko u postupku pristupanja EU, privrednicima, čije interese Komora objedinjuje, predstoji jačanje konkurentske snage da bi iskoristili benefite jedinstvenog evropskog tržišta. Privatni i javni sektor treba da rade zajedno kako bi promovisali i jačali regionalne trgovinske integracije i identifikovali najbolje načine za uklanjanje izazova koji poskupljuju prekogranični promet roba i ukupno poslovanje. Uzimajući u obzir realne mogućnosti i resurse koji su na  raspolaganju, potrebno je uložiti dodatne napore na unapređenju kapaciteta na graničnim prelazima, kako infrastruturnih, tako i administrativnih.

Predsjednik Komore je na panelu ukazao i na značaj obrazovanja za region Zapadnog Balkana. Naglasio je da će Njemačka razvojna banka, preko Regionalnog fonda za izazove, putem grantova plasirati 50 miliona eura na ovo područje. Projekat će se realizovati preko Komorskog investicionog foruma, a grantovi će biti dodjeljivani najboljim inovativnim projektima srednjih stručnih škola ili drugih obrazovnih institucija koje izdaju sertifikate priznate na tržištu rada, privatnih preduzeća i ostalih zainteresovanih subjekata za ostvarenje cilja ove podrške.

Golubović je govorio i o napretku Crne Gore u implementaciji trgovinskih olakšica, pojednostavljenju, harmonizaciji i standardizaciji procedura na granici, što će, uz pristupanje evropskim konvencijama koje uređuju ovu oblast, doprinijeti atraktivnosti Crne Gore kao tranzitne destinacije.

Tokom Foruma je organizovano 27 panela, tri plenarne sjednice i šest specijalnih događaja kojima su obuhvaćene teme koje se odnose na aktuelna pitanja razvoja ekonomije., među kojima su su start-apovi kao pokretači privrede, osnaživanje digitalne i kreativne ekonomije, te inovacije.

Sport media | Nike KD 14 Colorways, Release Dates, Price , Iicf