Predsjednik Golubović skratio mandat na čelu Privredne komore

15/06/2021

Predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović saopštio je Upravnom odboru odluku o skraćenju svog mandata na čelu ove poslovne asocijacije.

On je povlačenje sa dužnosti okarakterisao kao lični čin, ali i poručio da time želi da Komoru oslobodi hipoteke politizovanosti koja joj je nepravedno i neosnovano nametnuta.

- Ne mogu kao čovjek i privrednik da dozvolim da odnos Vlade prema Komori postane hipoteka koja će usporavati razvojne i ekonomske procese u našoj privredi – rekao je Golubović.

Ističe da je Privredna komora kao samostalna i nezavisna institucija bila istinski partner i važan oslonac u kreiranju Vladinih ekonomskih politika, međutim ovakav odnos se promijenio od kraja 2020. godine, u prilog čemu govori i to što je izostalo održavanje redovnog godišnjeg sastanka privrednika sa predsjednikom i članovima Vlade i prilika da privreda saopšti viđenje prilika te predloži mjere za vođenje ekonomskih politika.

On kaže da je sa visokih Vladinih adresa čuo poruke o navodnoj politizaciji Komore kao institucije, što je jasno demantovao. Ističe da njegova politička razmišljanja nikada nijesu bila prisutna u Privrednoj komori, niti je ijedan privrednik iz njenih organa ili poslovne zajednice mogao to osjetiti. Isto važi i za zaposlene u Komori.

- U vremenu koje živimo – na ovo sam posebno ponosan! Iako sam svoj posao obavljao savjesno i profesionalno, u najboljem interesu institucije koju predstavljam – odlučio sam da taj interes, a posebno opšti interes privrednika, stavim iznad interesa profesionalne karijere. Zbog toga danas skraćujem svoj mandat na mjestu predsjednika Privredne komore, što je jednako podnošenju ostavke, uz istovremeno ostavljanje propisanog vremena da se u zakonitoj proceduri izabere novi predsjednik – kazao je Golubović.

Na ovakav čin ga, kaže, obavezuje i međunarodna pozicija Komore i njeno članstvo u Asocijaciji evropskih privrednih i industrijskih komora, Međunarodnoj trgovinskoj komori, Komorskom investicionom forumu Zapadnog Balkana, Asocijaciji balkanskih komora, Forumu privrednih komora Jadransko-Jonske regije i Asocijaciji komora Mediterana.

Smatra da se ne smije dopustiti da Komora izgubi poziciju koju su stvarale generacije njenih rukovodilaca, zaposlenih i privrednika, a koja joj osigurava samostalnost, uticaj i autoritet u privrednom i ekonomskom životu naše zemlje, ali i izvan njenih granica. Slabljenje ili gubljenje te pozicije značilo bi dalje ugrožavanje Komore i interesa svakog privrednika.

- Privredna komora treba Crnoj Gori, i to baš današnja, jaka, a ne neka drukčija oslabljena – zaključio je Golubović.

Na poziv Golubovića da glasanjem konstatuju ostavku i pokrenu proceduru izbora novog predsjednika, članovi Upravnog odbora nijesu htjeli da se izjasne, cijeneći njegov doprinos cjelokupnoj poslovnoj zajednici. Ipak, na insistiranje Golubovića, koji je kazao da je njegova odluka neopoziva, donijeta je odluka da se pokrene navedena procedura.

Đorđije Goranović, MI „Goranović“ je odluku Golubovića doživio kao neprijatno iznenađenje i naglasio da je u Komori uvijek vođena isključivo jedna i to politika biznisa.

Goran Jevrić, Regionalni vodovod, tražio je da se u zapisnik unese da članovi Upravnog odbora nijesu bili za ostavku Golubovića, istakavši snažan doprinos ove asocijacije i njenog predsjednika boljitku poslovne zajednice.

Irena Radović, Investiciono razvojni fond, kao nova članica Upravnog odbora, podsjetila je na prije mnogo godina uspostavljenju saradnju sa Golubovićem prilikom formiranja Odbora Sjeverno-atlantskog saveza.

- Tranzicija i promjena vlasti ne smije uticati na rad ovako važnih institucija kao što je Privredna komora Crne Gore - smatra ona.

Upravni odbor je razmotrio Izvještaj o radu ove asocijacije za period januar-mart i informaciju o poslovanju crnogorske privrede tokom prva četiri mjeseca ove godine. Donijete su odluke kojim se omogućava uključivanje novih članova u rad koordinacionih odbora za: kvalitet, tranzitni saobraćaj, te farmaceutsku i medicinsku privredu.

U radu su, pored članova, učestvovali predsjednik Skupštine ove asocijacije Vojo Banović, potpredsjednici dr Nina Drakić i Pavle D. Radovanović i generalni sekretar Mitar Bajčeta.