You are here

Privredna komora pouzdan oslonac privrede u svakom vremenu

02/03/2021

Skupština Privredne komore Crne Gore usvojila je na današnjoj osmoj sjednici Izvještaj o radu i Finansijski izvještaj ove institucije za 2020. godinu. Pored toga, sadržajne diskusije kristalisale su zaključak da je Privredna komora u prethodnoj godini posvećeno radila na prevazilaženju izazova sa kojima se suočila poslovna zajednica usljed pandemije COVID-19, u kontinuitetu doprinosivši ublažavanju efekata krize, nesmetanom protoku namirnica, opreme i zaštitnih sredstava preko graničnih prelaza, te kreiranju mjera podrške građanima i privredi, što je apostrofirano i u Izvještaju o radu za 2020. godinu.

Skupština je pozitivno ocijenila i Analizu poslovanja crnogorske privrede u 2020. godini, koja je dostavljena Vladi; pohvaljen napor stručnih službi pri analiziranju uticaja propisa na poslovanje, te inicirane izmjene i dopune važeće regulative. Tokom 2020. su realizovani i brojni međunarodni projekti i kreirani preduslovi da se crnogorska privreda aktivnije uključi u javne pozive u okviru mogućnosti koje pruža NATO zajednica kao naručilac.

Iako izazovnu i nepredvidivu, Privredna komora je 2020. godinu okončala sa određenim uspjehom, prilagođavajući se novom načinu rada. Stoga će djelovanje u 2021. godini biti usmjereno na traženje najboljih modela poslovanja, i dalje unapređenje poslovnog ambijenta uključujući i internacionalizaciju poslovanja svojih članica u cilju sveukupnog ekonomskog napretka Crne Gore.

Predsjednik Skupštine Vojo Banović, pored pohvala na rad Komore, istakao je izuzetnu važnost pravovremene imunizacije stanovništva za privredna kretanja tokom 2021. godine, i ukazao na neophodnost da se intenzivira saradnja i institucionalno partnerstvo Privredne komore sa novom Vladom jer je ono u najboljem interesu razvoja crnogorske ekonomije.

Predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović pozvao je na posvećenost u primjeni zdravstvenih procedura u narednim sedmicama, kako bi Crna Gora postala sigurna turistička destinacija uoči glavne sezone. Istakao je da je Privredna komora institucionalni partner Vladi.

On je potencirao značaj uloge poslovnih banaka i Investiciono razvojnog fonda pružanju podrške iscrpljenoj privredi u neizvjesnoj poslovnoj 2021. godini, kroz brze kreditne linije sa kratkim i jednostavnim procedurama i moratorijume.

Verifikovane su dopunjene i izmijenjene odluke o izboru članova Upravnog odbora i pojedinih odbora udruženja koje je donio Upravni odbor u cilju unapređenja rada ovih tijela, a potvrđeni su i mandati novih članova Skupštine - Draženke Lukovac, Uniprom KAP, Vladana Lalatovića, Lalatović Travel, Fikreta Ahmetovića, FIDH, Darka Globarevića, Zetatrans, Snežane Terzić, Stadion i Dina Redžepagića, NLB banka.

Dan ranije Upravni odbor Privredne komore je donio i odluke o obrazovanju Koordinacionog odbora za kvalitet, imenovanju Savjeta za dodjelu žiga „Dobro iz Crne Gore“. Izmijenjene su i dopunjene odluke o izboru članova Odbora za dodjelu nagrada Privredne komore Crne Gore, visini naknada za usklađivanje redova vožnje u međugradskom i međunarodnom drumskom prevozu, kao i Pravilnik o vođenju evidencije članova ove asocijacije.

Upravni odbor je predložio istaknutog privrednika Slavoljuba Popadića, Rudnik uglja Pljevlja, kao kandidata za Nagradu Privredne komore u kategoriji unapređenje menadžmenta.

Inicirano je održavanje vanredne sjednice Upravnog odbora, sa posebnim fokusom na intenziviranje komunikacije Privredne komore i Vlade.

U okviru zaključaka, nakon dva dana uspješnog rada u najvišim organima Komore, predsjednik Golubović osvrnuo se na ono što je obilježilo period iza nas:

- Pratili smo ekonomska i privredna kretanja od prvih dana 2020. godine, ne dopuštajući da nas zdravstvena i ekonomska kriza iznenadi. Istovremeno, reagovali smo prema privredi u svakoj prilici posredstvom naših institucionalnih partnera, ali i direktno i samostalno.

Predsjednik je na kraju imao i poruku ohrabrenja privrednicima:

- Privredna komora riječju bdi nad potrebama i interesima naše ekonomije, i svakog privrednika ponaosob. I koliko god bile teške poslovne prilike - nećemo odustati od tog pristupa.