“Safe Travels” za Crnu Goru

24/11/2020

Svjetski savjet za turizam i putovanja (WTTC) koji predstavlja globalni privatni sektor putovanja i turizma, dodijelio je Crnoj Gori međunarodnu oznaku za sigurna putovanja “Safe Travels”. Riječ je o posebno dizajniranoj oznaci, uslijed zdravstvene krize Covid 19, koja putnicima omogućava da prepoznaju destinacije i kompanije širom svijeta koje su usvojile globalne standarde zdravstvene i higijenske zaštite, kao važan preduslov za sigurna putovanja.

Da su sigurnosni protokoli i mjere koje je donio Institut za javno zdravlje Crne Gore u saradnji sa nadležnim institucijama u resoru turizma, kako bi boravak turista u našoj zemlji učinili što ugodnijim i kako bi zaštitili zdravlje turista, u skladu sa globalnim protokolima WTTC potvrđeno je dodjeljivanjem ove oznake, što je u datim okolnostima vrlo važan korak za zadobijanje povjerenja turista, oporavak i održiv razvoj ove grane koja je od strateške važnosti za ekonomiju zemlje.

Imajući u vidu da je NTOCG institucija nosilac za dodjelu oznake u Crnoj Gori, svi zainteresovani učesnici sektora turizma kao što su hoteli, restorani, aviokompanije, turoperatori, pružaoci usluga prevoza, aerodromi i drugi, mogu aplicirati, uz obavezan uslov da ispunjavaju i sprovode standarde definisane zdravstvenim protokolima. Nosioci oznake „Safe Travels“ u Evropi su pored Crne Gore i Hrvatska, Slovenija, Bugarska, Portugalija, Španija, Ukrajina i Turska, kao i 20 država SAD, Afrike, Bliskog istoka i Pacifičke Azije.

Koraci za dobijanje „Safe Travels“ oznake

Hoteli i drugi objekti za pružanje usluge smještaja, hrane i pića

1.Ukoliko postoji interesovanje, uputiti e-mail na adresu: milena.cukic@montenegro.travel , nakon čega predstavnik NTO CG dostavlja prijavu i protokole zavisno od djelatnosti koju obavlja zainteresovani subjekt;

2.Popunjavanje prijave i dostavljanje prateće dokumentacije o obavljanju djelatnosti;

3.Dolazak Komisije u objekat radi provjere ispunjenosti uslova; Ukoliko su ispunjeni uslovi, potpisuje se Sporazum za dodjelu oznake „Safe Travels“;

4. Predstavnik NTO CG dostavlja logoe „Safe Travels“, video i priručnik za upotrebu;

5.Zainteresovani subjekt kojem je dodijeljena oznaka „Safe Travels“ primjenjuje logo u komunikaciji i svim raspoloživim kanalima promocije;

6. Povremene nenajavljene kontrole Komisije i izvještavanje radi održavanja kontinuiteta ispunjenosti uslova;

7. U slučaju kršenja uslova, oduzimanje prava korišćenja oznake.

Turoperatori i organizatori avanturističkog turizma

1.Ukoliko postoji interesovanje, uputiti e-mail na adresu: milena.cukic@montenegro.travel , nakon čega predstavnik NTO CG zainteresovanom subjektu dostavlja na uvid Izvod iz WTTC protokola za turoperatore/organizatore avanturističkog turizma, kao i set preporuka, mjera i protokola IJZCG, koji se odnose na partnere turoperatora/organizatora avanturističkog turizma i prijavu;

3.Predstavnik NTO CG zainteresovanom subjektu dostavlja na potpis Izjavu o implementiranju protokola od strane aplikanta, ali i njegovih partnera.

4.Posjeta Komisije i predstavnika TO/OAT jednom od partnera radi provjere ispunjenosti uslova; Ukoliko su ispunjeni uslovi, potpisuje se Sporazum za dodjelu oznake „Safe Travels“;

5. Predstavnik NTO CG dostavlja dostavlja logoe „Safe Travels“, video i priručnik za upotrebu;

6. Zainteresovani subjekt kojem je dodijeljena oznaka „Safe Travels“ primjenjuje logo u komunikaciji i svim raspoloživim kanalima promocije;

7. U slučaju kršenja uslova, oduzimanje prava korišćenja oznake turoperatoru/organizatoru avanturističkog turizma.

Napomena: Ukoliko ste zainteresovani za dodjelu oznake „Safe Travels“ u oblasti koja nije gore navedena, molimo Vas da se obratite na e-mail adresu: milena.cukic@montenegro.travel

Više informacija mozete naci na linku https://montenegro.travel/vijesti/1812