You are here

UNICEF osnovao Poslovni savjet za prava djeteta

08/06/2021

Cilj Poslovnog savjeta za prava djeteta nije prikupljanje sredstava za UNICEF, već ulaganje sredstava direktno za djecu kroz lakšu koordinaciju i zajedničke akcije privatnog sektora i UNICEF-a koje će doprinijeti rješavanju prioritetnih pitanja prava djeteta u zemlji.

Privatni sektor ima presudnu ulogu u izgradnji društva u kojem svako dijete ostvaruje sva svoja prava. Iz tog razloga, UNICEF je osnovao Poslovni savjet za prava djeteta koji će omogućiti saradnju s privatnim sektorom kako bi se ujedinili napori i resursi za društveno odgovorne inicijative koje će dovesti do konkretnih, održivih i pozitivnih promjena u životima djece.

Cilj Poslovnog savjeta za prava djeteta nije prikupljanje sredstava za UNICEF, već ulaganje sredstava direktno za djecu kroz lakšu koordinaciju i zajedničke akcije privatnog sektora i UNICEF-a koje će doprinijeti rješavanju prioritetnih pitanja prava djeteta u zemlji. Efektivnije učešće privatnog sektora postalo je neophodno tokom krize COVID-a-19, jer je ona povećala siromaštvo dece, rizik od nasilja i probleme mentalnog zdravlja, a rezultirala je i krizom učenja.

Osnivački sastanak Poslovnog savjeta za prava djeteta održan je u Privrednoj komkori, a skup su otvorili učenici Umjetničke škole za muziku u balet Vasa Pavić iz Podgorice, Nađa Grdinić i Milutin Radulović, kompozicijama J.S. Baha i R.S. Dela Maze.

„Radujem se  što se i vi danas prilključujete volonterima UNICEF-a i jačate naš tim. Odmah imam jedan prijedlog za zajedničku akciju – pozivam vas da podržite kvalitetnije inkluzivno obrazovanje, kao i otvorene škole tokom pandemije“, rekla je Bojana Žižić, volonterka - mlada reporterka UNICEF-a u Crnoj Gori, obraćajući se članovima Poslovnog savjeta za prava djeteta na njihovom prvom sastanku u Podgorici 8. juna 2021. godine. Njen kolega UNICEFov mladi reporter Arsenije Aleksa Mraković istakao je problem vršnjačkog nasilja i pozvao da se kroz besplatne sportske i kulturne aktivnosti u svakoj lokalnoj zajednici pruži jača podrška mentalnom zdravlju mladih.

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander podržava ove ideje, kao i druge koje su predložili mladi i koje su proizišle iz analize stanja prava djeteta u zemlji i o kojima se raspravljalo na prvom sastanku Poslovnog savjeta za prava djeteta.

„Već više od 50 godina UNICEF prepoznaje ključnu ulogu privatnog sektora u postizanju održivih promjena za djecu širom svijeta. U skladu s novim globalnim pristupom UNICEF-a Biznis za rezultate, želimo da olakšamo objedinjavanje sredstava iz crnogorskog privatnog sektora kako bi se riješili neki od ključnih izazova s kojima se djeca i mladi suočavaju u Crnoj Gori “, istaknuo je Santander.

Objasnio je da će zahvaljujući Poslovnom savjetu za prava djeteta, umjesto da djeluju same i daju male doprinose, kompanije će sada moći da dogovore zajedničke akcije koje će svi podržavati istovremeno i na taj način napraviti veću promjenu za djecu.

Mitar Bajčeta, generalni sekretar Privredne komore Crne Gore sa zadovoljstvom je bio domaćin prvog sastanka Poslovnog savjeta za prava djeteta u prostorijama ove poslovne asocijacije.

„Privredna komora je u prethodnom periodu aktivno sarađivala sa UNICEF-om u realizaciji brojnih konferencija, projekata i aktivnosti. Današnjom aktivnošću podržavamo ideju za osnivanje ovog Poslovnog savjeta, cijeneći da je riječ o veoma bitnoj i korisnoj inicijativi za unapređenje razvoja i boljeg života naše djece“ istakao je Bajčeta.

Ana Rašović iz kancelarije Potpredsjednika Vlade pozdravila je inicijativu UNICEF-a i privatnog sektora da se na čelu sa Privrednom komorom priključe zajedničkoj misiji unaprjeđivanja položaja djece u CG.

„Smatram da pitanja prava djece u Crnoj Gori o kojima danas razgovaramo zahtijevaju saradnju svih sektora društva i uvjerena sam da ćemo upravo tako, kroz određeni vremenski period, imati konkretne rezultate koji će svima služiti na ponos“, poručila je Rašović.

Svi članovi Poslovnog savjeta za prava djeteta prošli su UNICEF-ovu standardnu analizu partnera iz privatnog sektora i novi članovi mogu biti primljeni pod uslovom da ispunjavaju UNICEF-ove globalne kriterijume za saradnju s kompanima. Kroz ove kriterujume se, između ostalog, zabranjuje saradnja UNICEF-a s proizvođačima oružja, alkohola, duvana, sadržaja za odrasle, industrijom kockanja, proizvođačima zamjena za majčino mlijeko, kompanijama koje krše sankcije UN-a, itd. Sada sedam poslovnih udruženja (Privredna komora, Savjet stranih investitora Crne Gore, Udruženje menadžera, Udruženje banaka, AmCham, ICT Cortex i Rotari klubovi Crne Gore) i najuticajnije kompanije iz privrednih grana koje se smatraju strateškim za poboljšanje dobrobiti djece i porodica (Crnogorska komercijalna banka, Crnogorski Telekom, Telenor, Mtel and Mercator-CG) imaju svoje predstavnike u Poslovnom savjetu za prava djeteta.