You are here

Uručene Nagrade Komore za 2013. godinu

25/04/2014

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović uručio je Nagradu Privredne komore kompanijama Nikšićki mlin i Mezon za uspješno poslovanje, ETG grupi za inovativnost, te Tomislavu Čelebiću za unapređenje menadžmenta, na svečanosti povodom Dana ove asocijacije privrednika u Vili Gorica 25. aprila 2014. godine.

Svečanosti, kojom je obilježeno 86 godina rada Komore, prisustvovali su predstavnici države, diplomatskog kora, lokalne uprave, privrede, nauke i kulture.
Čestitke su uputili, između ostalih, predsjednici EUROCHAMBRES Richard Webber, Savezne privredne komore Austrije Cristoph Leitl i Unije trgovinskih i industrijskih komora Turske Rifat Hisarciklioglu, te komora regiona, Jadransko-jonskog foruma komora, brojni prijatelji i partneri.
- Privredna komora Crne Gore, kao vodeći predstavnik biznisa ima legitimnu i značajnu odgovornost u zastupanju preduzeća u procesu evropskih integracija. Vi to dobro radite i želim da nastavite kako bi vaša Komora i dalje bila svetionik stabilnosti i održivosti, i imala centralnu ulogu u ekonomskom razvoju zemlje i njenoj integraciji u EU – napisao je Webber, dodajući da cijeni angažman crnogorske Komore u EUROCHAMBRES-u, kao i napore koje ulaže u jačanje bilateralnih odnosa sa svim članicama te evropske asocijacije.
Predsjednik Privredne komore Crne Gore Velimir Mijušković je podsjetio da je ova asocijacija ustanovila Nagradu prije četiri ipo decenije - 1969. godine, smatrajući da uspješnim kompanijama i pojedincima koji se prepoznaju po veličini i kvalitetu uspjeha koji postižu treba odati priznanje za ono što stvaraju, budući da na taj način snaže nacionalnu ekonomiju.
- Svi dosadašnji dobitnici su prepoznavali značaj Nagrade i izdvajali je kao posebnost među brojnim drugim priznanjima koja su sticali. Sa ponosom mogu reći da su svi dosadašnji dobitnici ove Nagrade bili personifikacija uspjeha u datom trenutku – rekao je Mijušković.
Komora se, prema njegovim riječima, uvijek prilagođavala aktuelnim ekonomskim kretanjima i potrebama članica, te ekonomiji zemlje. Tako se mijenjala i Nagrada.
Naglasio je da su svi pozitivni rezultati ostvareni u vremenu krize potvrda izuzetnog znanja, napora i istrajnosti.
- Svaka ekonomija svijeta prosperitet duguje uspješnim privrednicima i poslovnim ljudima, pa ni Crna Gora tu ne može biti izuzetak. Stoga, Nagradom Privredne komore ističemo primjere uspješnog poslovanja, društvene odgovornosti, inovativnosti, i unapređenja menadžmenta kompanija i pojedinaca koji mogu da služe kao uzor – riječi su njenog predsjednika.  
U kojoj mjeri će energija i kreativnost tog, u materijalnom smislu, najproduktivnijeg segmenta svakog društva imati prostora za neometan razvoj zavisi od sistemskog okvira za poslovanje, odnosno prilagođenosti regulative očekivanjima, mogućnostima i potrebama privrede, dodao je on. Naglasio je da moramo mnogo više isticitati i podržavati prosperitetne kompanije i pojedince, jer oni direktno utiču na stvaranje povoljnog ekonomsko-socijalnog stanja u Crnoj Gori.
Uz čestitke dobitnicima Nagrade i želju da nastave uspješno poslovanje, predsjednik Komore je izrazio očekivanje da će primjerom kompanija koje danas sa pravom mogu da ponesu ova priznanja krenuti i mnoga druga privredna društva, koja se sada bore na domaćem i inostranom tržištu u veoma složenim uslovima.
On se zatim zatim osvrnuo na istorijat institucije koju predstavlja i izrazio poštovanje prema njenim utemeljivačima.
Ekonomski istoričari, dodao je on, saglasni su da je, tokom 86 godina postojanja, Komora pokretala različite inicijative i pravovremeno uočavala i ukazivala na probleme privrednog razvitka Crne Gore i njenog društva, te da je pronalazila najcjelishodnije puteve za njihovo rješavanje.
- Sa zadovoljstvom konstatatujem da su aktivnosti i efikasnost rješavanja problema sa kojima se privreda suočava, visoka stručnost i angažovanje komorskih službi ono što privrednici prepoznaju da karakteriše današnju Privrednu komoru Crne Gore – zaključio je Mijušković.

Dobitnici

U ime Odbora za dodjelu Nagrade, prof. dr Milan Lakićević je kazao da laureat za uspješno poslovanje, Nikšićki mlin postoji od 1951. godine, a da je od 2008. u vlasništvu novosadske kompanije Agroglobe. Trenutno pokrivaju 30 odsto crnogorskog tržišta, prepoznati su kao pouzdan i siguran partner. Dobri poslovni rezultati omogućili su i nove investicije -izgrađen je savremeni mlin većeg kapaciteta koji je pušten u rad krajem 2012 godine, pa su stvoreni uslovi za povećani plasman proizvoda na domaće i susjedna tržišta. Značajne količine proizvoda izvoze na tržišta Albanije, Kosova i Makedonije, pa se trenutno na inostranu pijacu plasira oko 35% proizvodnje. Stalnim ulaganjem i povećanjem kapaciteta kao i modernizacijom tehnologije Nikšićki mlin je postao najsavremeniji u regionu. Dnevno preradi i samelje 200 tona pšenice u visoko kvalitetno brašno. U kompaniji planiraju povećanje izvoza, kao i investiciju u proizvodni pogon koji bi bio orjentisan samo na to. Nagradu je primio izvršni direktor Mitar Jokić.
Kompanija Mezon, vlasnika Radomira Kovačevića, dobitnica Nagrade Privredne komore za uspješno poslovanje, osnovana je 1992. godine, a osnovna djelatnost joj je izvođenje elektro radova. Od osnivanja firma je imala uzlazni put, pozitivno poslovala, ulagala u razvoj kroz obuku kadra, izgradnju prostora, nabavku opreme, pratila tržište i prilagođavala mu se. Upošljava 85 radnika koji realizuju i najsloženije projekte. Predstavnici su renomirane kompanije Landis Gyr a uspješno sarađuju i sa Siemensom. Realizovali su veliki broj projekata u infrastrukturi (dalekovodi, mreže, trafostanice, javna rasvjeta, rasvjeta tunela, napajanje repetitora mobilnih provajdera i dr.) što ih je preporučilo kod brojnih renomiranih firmi kao pouzdanog partnera na crnogorskom tržištu. Angažovani su na projektu unapređenja mjerenja u distributivnom sistemu čiji su investitori EPCG i A2A, a finansira ga EBRD-a. Ovaj složeni projekat je kruna njihovog rada, a za njegovu realizaciju i praćenje imaju nesebičnu pomoć partnera Regiocoma iz Njemačke i Saks-Pola iz Poljske.
Laureat Nagrade Komore za inovativnost je ETG grupa, čiji je vlasnik i izvršni direktor Mladen Bajković.
ETG je kompanija specijalizovana u projektovanju, project managementu, izvođenju radova u pojedinim fazama gradnje, kao i u gradnji po principu “ključ u ruke”, isporuci vrhunske opreme, energy i facility managmentu, te za usluge redovnog i preventivnog održavanja. Posvećeni su novim tehnologijama i njihovoj primjeni u izgradnji energetski efikasnih objekata. Članovi ETG grupe su profitni centri „ETG Trade“,„Green Engineering“,„Green Projects”, „Control System“. EDU Centar je prvi centar u regionu koji edukativnim aktivnostima čini nove tehnologije građenja dostupnim svim zainteresovanim klijentima. Doprinos na polju energetske efikasnosti je ključni segment korporativne odgovornosti Grupe, budući da riječ o kulturi življenja i korišćenja prostora i resursa po principu održivosti.
Dobitnik Nagrade za unapređenje menadžmenta Tomislav Čelebić uspješno vodi svoju kompaniju u turbulentnim ekonomskim vremenima. Neki od najvećih projekata kompanije Čelebić su realizovani po najvišim standardima u građevinarstvu i prije dogovorenog roka, i to upravo u godinama finansijske i ekonomske krize. Od objekata po kojima prepoznajemo ovu kompaniju izdvajamo Delta City, tržni centar Bazar, miniobilaznicu u Podgorici i most na Ribnici, te više od 200.000 kvadrata stambenog prostora, među kojima i naselje City kvart. Još jedna značajna referenca Čelebić kompanije, koja doprinosi imidžu Glavnog grada, jeste i zgrada Univerziteta Donja Gorica, koja važi za najmoderniji univerzitet na Balkanu. Čelebić kompanija je danas aktivna u različitim sferama biznisa i partner kompanijama poput Delta Generali osiguranja. Pod okriljem Čelebić sistema razvile vrlo uspješne kompanije koje se bave rentiranjem poslovnog i stambenog prostora-Čelebić Rent, prometom nekretnina -Čelebić Real Estate, prometom nafte i naftnih derivata - CMC. A.D, visokim obrazovanjem- Univerzitet Donja Gorica, informacionim tehnologijama - IT Desk.

Godina uspjeha

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović iskazao je poštovanje prema privredi, nagrađenima i Komori.
- Ovu nagradu doživljavam kao valorizaciju privrednog angažmana nagrađenih, dokaz kvaliteta njihovog poslovanja i ocjenu vrijednosti njihovog uspjeha. Želim da nastave sa ovakvim poslovanjem i budu dobar primjer koji treba slijediti. Primjer da Crna Gora obezbjeđuje dobre uslove poslovanja, za ostvarenje profita, kompanije koje se prepoznaju van granica Crne Gore po vrijednostima i uspjehu – rekao je Vujanović.
On je istakao da je Privredna komora Crne Gore u 2013. dala doprinos uspješnoj godini naše ekonomije i pored globalne krize. On je kazao da je godina bila uspješna što pokazuje rast BDP od 3,5 odsto, industrijske proizvodnje od preko 10 odsto i turizam sa rekordnim rezultatima. Tu godinu je, prema njegovim riječima, obilježio kvalitetan nastavak poljoprivredne politike i ukazao na značaj međunarodnih sredstava kojima je podržana primarna proizvodnja u ovom sektoru.
- Poljoprivredu vidim kao najveću šansu za zapošljavanje, razvoj preduzetništva, a posebno na sjeveru Crne Gore – rekao je predsjednik države.
Prethodnu i ovu vidi kao godine investicija na primorju, gradnje dionice autoputa od Podgorice do Mateševa i odabira izvođača izgradnje drugog bloka Termoelektrane u Pljevljima koja će unaprijediti situaciju u elektro-energetskom sektoru.
- Ubijeđen sam da će 2014. godina biti bolja od prethodne i da će svi akteri ekonomije Crne Gore dati doprinos ostvarenju tog rezultata. Iskazujem poštovanje Privrednoj komori za aktivnosti unutar Crne Gore, doprinos kreiranju zakona i ekonomske politike, ali i za njene međunarodne aktivnosti. Komora je imala snažne međunarodne kontakte, potpisala brojne sporazume i realizovala mnoge biznis forume kojima je crnogorska ekonomija kvalitetno promovisana. Mislim da smo zahvaljujući i aktivnostima Privredne komore uspostavili mostove kvalitetne saradnje sa brojnim zemljama – ocijenio je predsjednik Filip Vujanović.
U ime nagrađenih zahvalio je Tomislav Čelebić, vlasnik kompanije “Čelebić”, koji je rekao da ozbiljne kompanije nemaju budućnost bez vizije razvoja, menadžmenta koji stalno usavršavaju, uvođenja standarda, ali i njegovanja porodičnih vrijednosti. Konekcije sa kompanijama iz šireg okruženja su, smatra, najbolji put ka dugoročnom uspjehu.
- Ovo i još mnogo toga nas je svrstalo u uspješne ljude i kompanije. Danas kada dobijamo Nagradu Privredne komore, dobili smo i obavezu da svojim rezultatima činimo našu državu moćnijom, snažnijom i prosperitetnijom. Budućnost pripada onima koji njeguju timski rad, energičnost i efikasnost, onima sa vizijom koji vjeruju i pomažu sredini u kojoj posluju. Raduje nas što ste nas prepoznali kao takve i dali nam dodatnu motivaciju za vremena koja dolaze – rekao je Čelebić.

bridgemedia | New Balance 327 WOMENS Munsell White/Moonbeam , Stationgallery